Uszkadza naturalną otoczkę. Lekarka ostrzega przed popularnym błędem
Latem często dochodzi do zatruć pokarmowych ze względu na wysokie temperatury. Bakterie z rodzaju Salmonella doskonale czują się w upałach, a to właśnie one najczęściej wywołują dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
1. Salmonella w jajkach
Jak zauważa na Instagramie lekarka Magdalena Cubała-Kucharska, jajka mogą być źródłem salmonelli - bakterii, które wywołują przykre objawy ze strony układu pokarmowego. Jak się więc przed tym chronić?
Wiele osób zastanawia się, czy należy myć jajka przed włożeniem do lodówki lub bezpośrednio przed spożyciem. Specjalistka podzieliła się swoją wiedzą w niedawnym nagraniu.
Większość jajek dostępnych w sklepach jest już myta przemysłowo. Co więcej, powtarzanie tego procesu przed włożeniem ich do lodówki przynosi więcej szkody niż pożytku.
Mycie jajek może bowiem uszkadzać naturalną ochronną otoczkę skorupki, co ułatwia przenikanie bakterii do wnętrza jajka i skraca jego świeżość. Wtedy też łatwiej o zakażenie.
"Pamiętajcie, że salmonelloza jest przyczyną 28% chorób odzwierzęcych w USA, z dużym odsetkiem zgonów. W Polsce statystyki mogą być inne, ale zawsze bądźcie czujni! Salmonella jest obecna w układzie pokarmowym kury i kocha ciepło, stąd epidemie w upały" - apeluje dr Cubała.
2. Jak się chronić?
Zamiast skupiać się na myciu jajek, Cubała zaleca zwrócenie uwagi na higienę po kontakcie z jajkami. Mycie rąk po dotykaniu skorupek skutecznie zapobiega przenoszeniu bakterii na żywność.
"Najważniejsze jest jednak mycie rąk po wyjęciu jajek ze skorupki. Jeśli robisz jajecznicę, pamiętaj: otwierasz jajka, wyrzucasz skorupki, a potem myjesz ręce przed smażeniem!" - radzi ekspertka w poście.
Jeśli chcesz dodatkowo zabezpieczyć jajka, dr Cubała rekomenduje ozonowanie jajek, które zajmuje około 10 minut, lub korzystanie z domowych lamp UV. Te metody mogą zapewnić skuteczne odkażenie jajek bez uszkadzania ich naturalnej ochrony.
Inną opcją jest sparzenie jajek przed wykorzystaniem ich w kuchni. Ponadto zawsze powinniśmy trzymać je w lodówce, jednak w czasie upałów ma to kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.
3. Jajka w diecie dziecka
Jajka można wprowadzać do diety dziecka już od szóstego miesiąca życia, zgodnie z zaleceniami pediatrów. Ważne jest, aby zacząć od małych ilości, na przykład pół ugotowanego jajka, i obserwować reakcję dziecka na nowe jedzenie. Jajka powinny być dobrze ugotowane, aby uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą.
Warto wprowadzać jajka jako część zróżnicowanej diety, aby zapewnić dziecku różnorodne źródła składników odżywczych. Są bogate w białko, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.
Zawierają również wiele witamin i minerałów, takich jak witamina D, witamina B12 i żelazo, które wspomagają rozwój mózgu i układu nerwowego. Dzięki obecności choliny, jajka wspierają rozwój poznawczy i pamięć u dzieci.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl