Trwa ładowanie...

Najgorsze owoce. Zapychają tętnice, sprzyjają stłuszczeniu wątroby

Avatar placeholder
11.07.2024 15:24
Takich owoców nigdy nie jedz. Tylko sobie szkodzisz
Takich owoców nigdy nie jedz. Tylko sobie szkodzisz (Adobe Stock )

Lato to czas, gdy nasze stoły trafiają świeże owoce. Dzieci uwielbiają ich naturalną słodycz, a ich regularne spożywanie przynosi liczne korzyści zdrowotne. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie owoce serwujemy nam i najmłodszym, aby były one jak najzdrowsze.

spis treści

1. Korzyści płynące z jedzenia owoców

Owoce to niezastąpiony element zdrowej diety, zwłaszcza dla dzieci. Zawierają one błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego i zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Bogactwo witamin C, A i E wzmacnia odporność, poprawia wzrok i kondycję skóry, a minerały takie jak potas i magnez wspierają funkcjonowanie serca i układu nerwowego.

Polifenole, roślinne związki chemiczne obecne w owocach, działają jako antyoksydanty, neutralizując wolne rodniki i chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie owoców może zapobiegać chorobom serca, nowotworom, demencji oraz stanom zapalnym.

Zdjęcie ilustrujące
Zdjęcie ilustrujące (Pixabay )

2. Takich owoców nie jedz

Zobacz film: "Produkty, które obniżą ciśnienie"

Choć świeże owoce są prawdziwą bombą zdrowia, ich przetworzone odpowiedniki mogą być szkodliwe. Owoce w puszkach często zawierają syrop pełen cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Dodany cukier może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych - nawet do miażdżycy. To najgorszy wybór.

Naturalna fruktoza obecna w świeżych owocach, choć w nadmiarze również może być szkodliwa, jest zrównoważona obecnością błonnika, co spowalnia jej wchłanianie do krwiobiegu. Natomiast cukry wolne w przetworzonych owocach są szybko przyswajane, prowadząc do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

- Cukrzyca to choroba, która pociąga za sobą szereg innych problemów zdrowotnych. Powoduje uszkodzenie różnych narządów, drobnych i dużych naczyń krwionośnych. To większe ryzyko chorób serca, zawałów i udarów, powikłań wzroku, mikroangiopatii, uszkodzenia nerek, serca, nerwów, skutkujące stopą cukrzycową, zakażeń, neuropatii - mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dr Agnieszka Chruścikowska, dietetyczka kliniczna.

3. Konsekwencje nadmiernego spożycia cukru

Nadmierne spożycie cukru, zwłaszcza w postaci przetworzonej, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Lista takich chorób jest długa, a najważniejsze to:

Otyłość i nadwaga - Cukier dostarcza wiele kalorii, które nie mają wartości odżywczych, sprzyjając przybieraniu na wadze.

Cukrzyca typu 2 - Regularne spożywanie dużych ilości cukru może prowadzić do insulinooporności, a w konsekwencji do cukrzycy typu 2.

Stłuszczenie wątroby - Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy mogą przyczyniać się do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD).

Choroby serca - Nadmiar cukru może podwyższać poziom trójglicerydów we krwi, co zwiększa ryzyko miażdżycy i innych chorób serca.

4. Kiedy i jak wprowadzać owoce do diety dziecka?

Wprowadzanie owoców do diety dziecka powinno odbywać się stopniowo. Pierwsze owoce można zacząć podawać już po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Na początek najlepsze będą delikatne owoce jak jabłka, gruszki czy banany.

Warto zacząć od małych ilości, najlepiej w formie przecierów lub musów, aby dziecko mogło przyzwyczaić się do nowych smaków i tekstur. Z czasem można wprowadzać inne owoce, takie jak jagody, maliny czy truskawki, pamiętając o obserwowaniu reakcji malucha na nowe produkty.

5. Najzdrowsze owoce dla dzieci latem

Polskie lato obfituje w różnorodne, smaczne owoce. Oto kilka z nich, które szczególnie warto podawać dzieciom:

Truskawki - Bogate w witaminę C, wspierającą układ odpornościowy, oraz mangan, ważny dla zdrowych kości. Zawierają także dużo błonnika i antyoksydantów.

Maliny - Pełne błonnika, witaminy C i antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki.

Borówki - Niskokaloryczne, ale pełne witamin C i K oraz błonnika, wspierają zdrowie serca i układu krążenia.

Jagody - Korzystnie wpływają na zdrowie oczu dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, w tym antocyjanów.

Wiśnie - Zawierają melatoninę, która pomaga regulować sen, oraz antyoksydanty, zmniejszające stany zapalne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze