Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Paweł Baljon

Dieta a płodność

Avatar placeholder
29.09.2020 12:14
Dieta a płodność
Dieta a płodność (123rf)

Dieta a płodność – ten związek jest nierozerwalny. Okazuje się, że to, co jemy, ma niebagatelne znaczenie dla płodności. Może jej sprzyjać lub szkodzić. Jeśli planujecie powiększenie rodziny, warto zwrócić uwagę na to, co macie na talerzu. Niedobory niektórych składników odżywczych mogą utrudniać poczęcie i rodzić kłopoty w staraniach o dziecko. Zwłaszcza panowie nie przywiązują wagi do sposobu odżywiania się. Jedzą często byle co i byle jak. Stołowanie się w barach szybkiej obsługi, częste spożywanie fast foodów i żywności wysokoprzetworzonej nie sprzyja płodności. Prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości, a stąd prosta droga do problemów z poczęciem potomstwa.

spis treści

1. Odżywianie się a płodność

Badania medyczne potwierdzają związek pomiędzy sposobem odżywiania się a płodnością. Prawidłowo zbilansowana dietazapewnia odpowiednią masę ciała, czyli pozwala uniknąć zarówno nadwagi, jak i niedowagi. Oba stany niekorzystnie wpływają na płodność. Jadłospis przyszłych rodziców powinien być urozmaicony i bogaty w wartościowe produkty spożywcze, zawierające dużą ilość składników odżywczych. Zróżnicowana, zdrowa dieta zapewnia dobry stan zdrowia i właściwe funkcjonowanie narządów płciowych. Niektóre składniki odżywcze mają szczególne znaczenie dla płodności.

2. Jakie składniki odżywcze sprzyjają płodności?

Składnik odżywczyWpływ na mężczyznWpływ na kobietyŹródło pokarmowe
Witamina ENiedobór witaminy E zmniejsza wydzielanie hormonu LH (lutropina), przyczyniając się do zwyrodnienia plemników.Niedobór witaminy E może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, poronień i obumierania wewnątrzmacicznego płodu.Oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy, wzbogacane margaryny, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste, natka pietruszki.
Tłusty nabiałNiedobór pełnotłustego nabiału zaburza równowagę hormonalną, odpowiadającą za produkcję testosteronu, potencję i wytwarzanie męskich gonad.Niedobór białka rodzi ryzyko niepłodności owulacyjnej, zmniejsza poziom estrogenów i progesteronu we krwi, skutkując nadmiarem męskich hormonów płciowych.Mleko, jogurty, maślanka, kefiry, twaróg tłusty lub półtłusty, żółty ser, serki homogenizowane.
Nienasycone kwasy tłuszczoweNNKT, rozpadając się, doprowadzają do powstania eikozanoidów, które pełnią rolę miejscowych hormonów. Hormony te biorą udział w regulacji ciśnienia tętniczego, funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nerek oraz narządów rozrodczych.NNKT, rozpadając się, doprowadzają do powstania eikozanoidów, które pełnią rolę miejscowych hormonów. Hormony te biorą udział w regulacji ciśnienia tętniczego, funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nerek oraz narządów rozrodczych.Ryby morskie, oleje roślinne, avocado.
CynkUsprawnia pracę narządów płciowych, sprzyja prawidłowej potencji, chroni przed problemami ze wzwodem. Niedobór cynku zmniejsza poziom testosteronu i objętość nasienia.Zwiększa libido i zdolność do przeżywania orgazmu. Niedobór cynku grozi zaburzeniami miesiączkowania, rozregulowaniem się cyklów menstruacyjnych i prowadzi do zmęczenia oraz stanów depresyjnychNasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso, mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe z pełnego przemiału, np. pieczywo razowe lub graham, kasze.
ŻelazoNiedobór żelaza grozi spadkiem popędu płciowego, osłabieniem i dysfunkcjami narządów płciowych.Zapobiega niedokrwistości, osłabieniu i zmniejszeniu odporności na choroby. Wspomaga dojrzewanie komórki jajowej i zarodka.Wątróbka, serce, czerwone mięso, ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe.
Kwas foliowyNiedobór kwasu foliowego obniża objętość nasienia i ruchliwość plemników.Wpływa na prawidłowy przebieg ciąży, wspomaga rozwój układu nerwowego zarodka i funkcjonowanie układu krwiotwórczego.Wątróbka, serce, czerwone mięso, ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe.

3. Czego unikać w diecie dla płodności?

Nawet najlepsza dieta na płodnośćnie przyniesie pożądanych rezultatów, jeśli jednocześnie będziesz spożywać jedzenie zmniejszające szanse na spłodzenie potomka. Czego unikać? Niekorzystne dla płodności są:

Zobacz film: "Krioprezerwacja płodności"
  • Tłuszcze trans – prowadzą do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Są szczególnie niebezpieczne dla płodności kobiet, ponieważ zaburzają syntezę żeńskich hormonów płciowych. Gdzie występują? M.in. we frytkach, tłustym mięsie, w ciastkach i produktach cukierniczych. U mężczyzn mogą skutkować problemami z erekcją.
  • Węglowodany proste – szybko podnoszą poziom cukru we krwi, który też szybko spada. Powodują duże wahania poziomu insuliny we krwi, co może skutkować zaburzeniami hormonalnymi. Gdzie występują cukry proste? W słodyczach, słodkich napojach, białym pieczywie. Aby zachować płodność należy wzbogać jadłospis o cukry złożone, występujące np. w ciemnym pieczywie, warzywach, kaszach.
  • Kofeina – obkurcza naczynia krwionośne i spowalnia przepływ krwi, co u mężczyzn grozi problemami z potencją, a u kobiet niedotlenieniem tkanek macicy i utrudnieniem implantacji zarodka. Ogranicz zatem spożycie kawy lub pij kawę bezkofeinową.
  • Alkohol – w racjonalnych dawkach (lampka wina, butelka piwa) nie ma szkodliwego wpływu na potencję. Jeśli jednak masz nieregularne miesiączki i problemy z zajściem w ciążę, całkowicie zrezygnuj z alkoholu. U mężczyzny nadmiar alkoholu grozi spadkiem testosteronu i obniżeniem ruchliwości plemników. Badania sugerują również, że alkohol może uszkadzać główkę plemnika, upośledzając jego zdolność do przedostawania się w głąb komórki jajowej.

Jak widać, odżywianie się ma duży wpływ na płodność. Jeśli pragniesz mieć dziecko, zwróć większą uwagę na to, co jesz. Czasem już nieznaczne zmiany nawyków żywieniowych mogą zwiększyć szanse w staraniach o dziecko. Prawidłowa dieta, podjęcie leczenia niepłodności i pozytywne myślenie potrafią zdziałać cuda.

Joanna Krocz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze