Trwa ładowanie...

Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"

Avatar placeholder
18.02.2025 13:16
Jaki olej rzepakowy wybrać? Bosacka wskazuje
Jaki olej rzepakowy wybrać? Bosacka wskazuje (Instagram, Getty Images)

Olej rzepakowy to jeden z najczęściej stosowanych tłuszczów roślinnych w kuchni i przemyśle spożywczym. Jego popularność wynika z korzystnych właściwości zdrowotnych, wszechstronności zastosowania oraz neutralnego smaku, który sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Który olej rzepakowy wybrać?

spis treści

1. Wartościowy i ekonomiczny olej rzepakowy

Olej rzepakowy jest tłoczony z nasion rzepaku, rośliny szeroko uprawianej w Europie, w tym także w Polsce. Dzięki nowoczesnym metodom produkcji współczesny olej rzepakowy pozbawiony jest szkodliwych substancji, które występowały w starszych odmianach tej rośliny.

A który olej rzepakowy wybrać w sklepie? Możliwości jest wiele, jednak dziennikarka Katarzyna Bosacka, przez lata prowadząca program "Wiem, co jem" na antenie TVN, przekonuje, że najlepiej jest sięgać po… najtańszy.

- Jeśli mamy kupować olej rzepakowy, wybierzmy ten najtańszy, może to również być olej marki własnej sklepu i wtedy wyjdziemy ze sklepu z przekonaniem, że kupiliśmy produkt, który jest wartościowy i w dodatku ekonomiczny - podkreśla ekspertka na wideo opublikowanym na Instagramie.

Zobacz film: "Co jedzą dzieci w szkołach? Odpowiedź może zaskoczyć"

Bosacka zauważa przy tym, że najdroższe, a wcale nie najlepsze, są oleje reklamowane w mediach.

- A tymczasem olej rzepakowy bez względu na markę ma w zasadzie taki sam skład kwasów tłuszczowych i tyle samo kilokalorii - mówi Bosacka.

2. Dlaczego olej rzepakowy jest zdrowy?

Jedną z największych zalet oleju rzepakowego jest jego korzystny skład kwasów tłuszczowych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia. Ponadto ma optymalny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co pomaga w utrzymaniu równowagi w organizmie i zapobiega stanom zapalnym. To sprawia, że jest zdrowszą alternatywą dla wielu innych tłuszczów, takich jak olej palmowy czy kokosowy, które zawierają większe ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej rzepakowy to także bogate źródło witamin, zwłaszcza witaminy E, która działa jako silny przeciwutleniacz. Pomaga ona chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźnia procesy starzenia i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zawiera również witaminę K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu zdrowych kości.

Jeden z ulubionych olejów Polaków. Nigdy na nim nie smaż
Jeden z ulubionych olejów Polaków. Nigdy na nim nie smaż

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów wykorzystywanych w kuchni. Jego przystępna

przeczytaj artykuł

W kuchni olej rzepakowy jest niezwykle uniwersalny. Można go stosować zarówno do smażenia, jak i pieczenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że nie rozkłada się łatwo pod wpływem wysokich temperatur. Doskonale nadaje się także do sałatek, sosów czy marynat, ponieważ jego neutralny smak nie dominuje nad innymi składnikami potraw.

Oprócz zastosowania kulinarnego olej rzepakowy znajduje także miejsce w kosmetyce. Dzięki zawartości cennych składników nawilżających i odżywczych może być wykorzystywany do pielęgnacji skóry i włosów. Wspomaga regenerację naskórka, nawilża i działa łagodząco, co sprawia, że jest składnikiem wielu naturalnych kosmetyków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze