Trwa ładowanie...

Dieta na lepszą pamięć

Dieta na lepszą pamięć
Dieta na lepszą pamięć (123rf)

To, jakich witamin i minerałów dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, ma wpływ na nasze zdolności umysłowe. W diecie na lepszą pamięć powinny znaleźć się produkty bogate w węglowodany złożone, takie jak ziarna zbóż, razowe pieczywo i fasola. Dla rozwoju umysłowego człowieka cenne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Dostarczymy je organizmowi, jedząc ryby i oleje.

spis treści

1. Jak poprawić pamięć i koncentrację?

Sprawność intelektualna człowieka zależy od stosowanej diety. Pokarmy, które spożywamy, oddziałują na funkcje mózgu, to znaczy pobudzają produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników, które odpowiadają za procesy myślenia i zdobywanie nowych informacji.

Od prawidłowo zbilansowanej diety zależy sprawność intelektualna
Od prawidłowo zbilansowanej diety zależy sprawność intelektualna (123RF)

Aby poprawić pamięć, powinniśmy włączyć do codziennego jadłospisu takie produkty jak śliwki, winogrona, dynia, siemię lniane i preparaty z żeń-szeniem. Śliwki są bogate w potas, który usprawnia krążenie, a także w witaminy B1 i B3, które mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. Winogrona usprawniają proces dotleniania mózgu i zwiększają chłonność umysłu. Cennymi składnikami dyni są kwas asparginowy, pantotenowy i nikotynowy, które powodują, że człowiek łatwiej zapamiętuje nowe informacje i koncentruje uwagę. Nasiona lnu są źródłem cynku, lecytyny i kwasów tłuszczowych omega-3.

2. Węglowodany złożone na pamięć

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Do prawidłowej pracy mózgu niezbędny jest tlen i glukoza (wykorzystuje on niemal 50 proc. glukozy krążącej we krwi człowieka), której źródłem są węglowodany. Należy jednak wzbogacić dietę o węglowodany złożone, a nie o cukier, który nie wymaga trawienia, a przenika do krwi i stanowi bombę kaloryczną. Dostarczenie organizmowi węglowodanów złożonych wymaga trawienia, przez co cukier dostaje się do krwi człowieka stopniowo. Ponadto zawierają one błonnik, witaminy i minerały. Węglowodany złożone znajdują się w ziarnach zbóż, razowym pieczywie, kaszy, fasoli, soczewicy i ziemniakach.

3. Witaminy i minerały na pamięć

Dla rozwoju umysłowego człowieka cenne są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B. Dostarczymy je organizmowi, jedząc ryby i oleje. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Cholina, czyli witamina B4, występuje w soi i pieczywie z pełnego przemiału. Z kolei witamina B3, czyli niacyna, znajduje się w wątróbce, mięsie drobiowym (indyka), tuńczyku, a także fasoli i grochu, ziarnach słonecznika i orzeszkach ziemnych. Do produkcji enzymów, które współpracują z witaminą B1 i B6, niezbędny jest magnez. Pierwiastek ten chroni przed ciężkimi metalami, które mają niekorzystny wpływ na mózg. Na pamięć i koncentrację należy przyjmować magnez w tabletkach, ponieważ jest trudno przyswajalny.

Musisz to wiedzieć

Żelazo jest nośnikiem tlenu, jego niedobór powoduje problemy z koncentracją i przyswajaniem wiedzy. Aby temu zapobiec, należy spożywać posiłki bogate w rośliny strączkowe, liściaste warzywa, rodzynki i orzechy. W pestkach dyni występuje cynk, którego większe ilości stwierdza się u osób o wysokim poziomie IQ. Z kolei potas poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródłem są warzywa, takie jak ziemniaki i pomidory, jak również owoce: banany, melony, pomarańcze, winogrona i brzoskwinie. Aby uniknąć problemów z pamięcią, należy jeść ryby bogate w fosfor. Pierwiastek ten poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych. Z kolei lecytyna poprawia pamięć, a jej niedobór prowadzi do demencji starczej. Lecytyna występuje w soi, kiełkach pszenicy i orzeszkach ziemnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze