Prawidłowe stężenie glukozy we krwi na czczo
Cukrzyca to nieprawidłowy poziom cukru we krwi. Zarówno w typie 1, jak i w typie 2 głównym zaleceniem jest utrzymanie właściwego stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu możemy zapobiec bardzo poważnym powikłaniom cukrzycy lub je zminimalizować. Do oceny prawidłowego stężenia cukru we krwi służy pomiar na czczo.
Właściwe stężenie glukozy we krwi – czyli jakie? Na to pytanie odpowiedź może chcieć poznać wiele osób, w których rodzinach wystąpiła cukrzyca. Bardzo ważne bowiem jest wczesne wykrycie tej choroby i rozpoczęcie odpowiedniego leczenia.
1. Poziom cukru we krwi na czczo
Gdy leczymy się na cukrzycę, bardzo ważny jest pomiar cukru we krwi. Regularne kontrolowanie jego stężenia pomaga zapobiec wielu poważnym powikłaniom tej choroby. Najczęściej stosuje się pomiar glukozy na czczo za pomocą glukometru. Jest to urządzenie, które pozwala na pomiar cukru we krwi samodzielnie z opuszka palca.
Badanie możemy wykonać w dowolnym miejscu, tam, gdzie aktualnie przebywamy, a samo urządzenie jest funkcjonalne i lekkie. Przed pomiarem należy jednak zatroszczyć się o to, aby ręce były czyste i suche. Warto również pamiętać, żeby nie używać do mycia rąk płynów dezynfekcyjnych. Mogą one bowiem zaburzyć prawidłowy wynik. Według lekarzy istotny jest także pomiar glukozy we krwi kilka godzin po posiłku.
2. Konsekwencje wysokiego stężenia cukru we krwi po jedzeniu
Za duży pomiar cukru we krwi po posiłku nasila stres i przyspiesza rozwój miażdżycy. Jest to również jeden z czynników, który zwiększa ryzyko chorób serca i chorób naczyniowych takich jak: udar mózgu, zawał serca.
To też warto wiedzieć
Poważnymi konsekwencjami przy zbyt wysokim poziomie cukru we krwi jest także: retinopatia cukrzycowa, która może powodować ślepotę oraz stopę cukrzycową, nefropatia cukrzycowa, która może przyczynić się do niewydolności nerek.
3. Właściwy poziom cukru we krwi
Kontrolowanie poziomu stężenia cukru we krwi jest bardzo istotne i może zapobiec powyższym powikłaniom. Dzięki pomiarowi wiemy bowiem, kiedy podnieść, a kiedy obniżyć poziom glukozy. Stężenie cukru warto mierzyć około 2 godzin po jedzeniu. Po około minucie ukazuje się wynik na glukometrze. Istotne jest także zapisywanie wyników w specjalnym notesie lub dzienniku pacjenta.Prawidłowy wynik 2 godziny po posiłku powinien wynosić poniżej 120 mg/dl u osób chorych na cukrzycę. Dopuszczalna jest również wartość 140 mg/dl.
Kontrola właściwego pomiaru glukozy we krwi ma bardzo duże znacznie dla zdrowia pacjenta. Dzięki temu można dobrać odpowiednie leczenie, właściwą dietę i rodzaj aktywności fizycznej. Samokontrola umożliwia również podjęcie właściwych działań na czas, gdy poziom cukru we krwi jest za niski lub za wysoki.