Test obciążenia glukozą
Test obciążenia glukozą (GTC). Badanie przesiewowe, czyli test doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w ciąży, między 24 a 28 tygodniem, w celu wykrycia ewentualnej cukrzycy ciążowej.
1. Przebieg badania i wskazówki dla pacjentki
Należy kupić w aptece 50 g glukozy (zwykle odmierzają), następnie rozpuścić ją w 150 ml wody (2/3 szklanki), wypić ją w ciągu kilku minut. W prywatnych przychodniach i klinikach dostaję się gotowy do wypicia roztwór. Skutkiem ubocznym wypicia takiego napoju mogą być mdłości, zawroty głowy, dlatego warto na takie badanie pojechać z osobą towarzyszącą. (Można wcisnąć odrobinę soku z cytryny dla zabicia słodkiego smaku glukozy). Testu nie może poprzedzać jakakolwiek dieta z ograniczeniem węglowodanów. Pobrania krwi są dwa: pierwsze tuż przed wypiciem roztworu, drugie po godzinie od wypicia. Teoretycznie nie trzeba być na czczo, wystarczy być co najmniej 1 godz. po posiłku, ale zwyczajowo test wykonuje się rano, z innymi badaniami.
2. Poziom glukozy we krwi
- na czczo do 105 mg%, po 1 godz. do 139 mg% włącznie - wynik prawidłowy
- między 140 a 180 mg% należy ponownie wykonać test obciążeniowy i wypić 75 g glukozy
- po podaniu 75 g glukozy i nieprawidłowym wyniku testu lub stężeniu glukozy powyżej 180 mg%, konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej
- jeśli test z obciążeniem 50g glukozy jest zły, a wynik z obciążeniem 75 g glukozy jest prawidłowy, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy
Przekroczenie normy, nawet małe, wystarczy do rozpoznania cukrzycy ciążowej. Jeśli przekroczenie normy jest niewielkie, to prawie na pewno uda się uregulować zaburzenie samą dietą cukrzycową. Cukrzyca ciężarnych przechodzi po ciąży, ale po połogu należy ponownie wykonać test obciążenia glukozą.
Dietę cukrzycową w szczegółach objaśni lekarz prowadzący, ale generalnie polega na spożywaniu częstych, ale małych posiłków, ostatni około 22-giej. Należy jeść produkty chude, najlepiej gotowane (mięso również), unikać cukrów prostych i słodkich owoców, a także gotowanej marchewki i buraków oraz białego pieczywa.
Konsultacja medyczna dr Justyna Radkiewicz