Trwa ładowanie...

Powszechny błąd podczas jedzenia. Narażasz się na atak pestycydów

 Katarzyna Prus
22.08.2024 07:15
Nie dawaj dziecku takich owoców. Narażasz je na groźne związki
Nie dawaj dziecku takich owoców. Narażasz je na groźne związki (Getty Images)

Owoce to niezbędny element zdrowej diety, ale przez powszechny błąd mogą się stać poważnym zagrożeniem. Zanim więc damy dziecku jabłko czy gruszkę, warto pozbyć się skórki. Naukowcy przekonują, że samo mycie nie wystarczy.

spis treści

1. Zawsze obieraj przed jedzeniem

Owoce, podobnie jak warzywa, to kluczowy elementów zdrowej diety, która ma wpływ na rozwój młodego organizmu.

Często zapominamy jednak o ich umyciu, co jest podstawowym błędem. Ten niebezpieczny nawyk mogą powielać dzieci, narażając się tym samym na poważne zatrucie.

Naukowcy ostrzegają też, że sama woda nie wystarczy, by ochronić się przed szkodliwymi drobnoustrojami. Na łamach czasopisma "Nano Letters" dowodzą, że przed jedzeniem owoców, należy się pozbyć ich skórki.

Zobacz film: "Jak myć warzywa i owoce?"
Mycie owoców nie wystarczy
Mycie owoców nie wystarczy (Getty Images)

Wyniki badań wskazują, że samo mycie owoców nie pomaga pozbyć się wszystkich toksycznych substancji, które mogą znajdować się na skórce owoców. Nawet po dokładnym umyciu mogą tam się znajdować pozostałości pestycydów. Dlatego najlepszym sposobem ochrony jest obieranie.

2. Bezpieczniej bez skórki

Naukowcy wskazują, że toksyczne substancje, nie tylko wnikają głęboko w skórkę owoców, a co gorsze mogą przenikać nawet do miąższu. Dlatego samo mycie, nawet dokładne, nie pomoże pozbyć się wszystkich szkodliwych substancji.

"Obieranie może skutecznie wyeliminować prawie wszystkie pozostałości pestycydów, w przeciwieństwie do często zalecanej praktyki mycia" - wskazuje prof. Dongdong Ye, jeden z autorów, cytowany przez portal nypost.com.

W świetle wyników badań sięganie po obieraczkę, przed zjedzeniem owoców wydaje się bardzo dobrym nawykiem, który warto wpajać także dzieciom.

Jest też jednak druga strona medalu. Trzeba się liczyć z tym, że pozbywając się skórki, pozbywamy się automatycznie części wartości odżywczych.

Według portalu healthline.com różnice są bardzo istotne. W przypadku jabłka ze skórką zawartość witaminy C jest aż o 115 proc. wyższa w porównaniu do obranych owoców, witaminy A - o 142 proc., a witaminy K - aż o 332 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze