Trwa ładowanie...

Produkty, które obniżają cholestrol. Sprawdź, co warto jeść

Choroby serca są jedną z najczęściej przyczyn zgonów. Aby ich uniknąć, warto stosować dietę, która skutecznie obniży wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. Przedstawiamy więc kilka produktów, które warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Na zdrowie!

Zobacz film: "Sałatka, która obniża cholesterol"

1. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak chociażby fasola, soja, groch i soczewica świetnie sprawdzą się w diecie osób z wysokim cholesterolem. Badania dowodzą, że 100 g strączków wystarczy, aby obniżyć go o ok. 6,6 mg/dl. Ponadto te rośliny są dobrym źródłem białka i błonnika.

Produkty, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu w organizmie
Produkty, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu w organizmie [4 zdjęcia]

Żeby cieszyć się zdrowiem i witalnością, powinniśmy dążyć do utrzymania cholesterolu całkowitego na niskim...

zobacz galerię

2. Orzechy

Orzechy powinny jeść zarówno osoby, które mają problem z cholesterolem, a także te, które po prostu chcą dbać o serce. Zawarte w nich kwasy omega-3, fitosterole i błonnik na pewno o to zadbają. Istnieją badania, które dowiodły, że codziennie jedzenie 2-3 porcji orzechów dziennie zmniejsza cholesterol LDL o 10,2 mg/dl. Ponadto w orzechach znajdziemy m.in. magnez, potas, a także aminokwasy, które mają wpływ na ciśnienie krwi.

3. Awokado

O zaletach jedzenia awokado pisaliśmy nieraz. Jedną z nich jest bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, czyli dwóch składników, które są skuteczną bronią w walce z cholesterolem LDL. Wystarczy regularnie spożywać jedno awokado dziennie, aby wyniki naszych badań poprawiły się.

4. Tłuste ryby

Dietetycy często wspominają o dobrym wpływie jedzenia ryb na organizm. Osoby, które mają problem z cholesterolem powinny szczególną uwagę skupić na rybach tłustych. To właśnie one zawierają w sobie dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które są dobre do wyrównania poziomu dobrego i złego cholesterolu. Nic więc dziwnego, że ryby są podstawą diety śródziemnomorskiej, uznawanej za jedną z najzdrowszych diet na świecie.

5. Zboża

Pełnoziarniste produkty, szczególnie zawierające te owies i jęczmień to kolejny punkt obowiązkowy dla osób, które mają problem z cholesterolem i obowiają się chorób układu krwionośnego. Badania dowodzą, że codzienne spożywanie trzech porcji pełnoziarnistego pieczywa zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 20 proc. To przede wszystkim zasługu zawartych w nich składników m.in. błonnika i beta-glukanu.

6. Owoce i warzywa

Owoce i warzywa powinny znaleźć się w diecie każdego dbającego o zdrowie człowieka. Kilka rodzajów może szczególnie zainteresować osoby walczące z cholesterolem LDL. Które z nich warto wprowadzić do jadłospisu? Przede wszystkim jagody i winogrona, które zawierają przeciwutleniacze, a także jabłka i truskawki bogate w pektynę, obniżającą cholesterol nawet o 10 proc., bakłażany, marchew i ziemniaki.

7. Zboża

Wśród warzyw jarmuż i szpinak zasługują na wyróżnienie. Pamiętajmy, że to właśnie te niepozorne zielone liście są dobre dla pracy serca. To zasługa m.in. luteiny i karotenoidów, które dobrze wpływają na obniżenie złego cholesterolu i skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.

8. Kakao

Teraz przedstawimy produkt, który może ucieszyć niejednego łasucha. Znajdujące się w czekoladzie kakao bogate we flawonoidy również skutecznie walczy ze złym cholesterolem. W jednym z badań pacjenci pili dwa razy dziennie kakao przez 30 dni. Ich wyniki były zaskakujące. Zły cholesterol w ich krwi spadł o 6,5 mg/dl, natomiast dobry podniósł się. Poprawiło się także ich ciśnienie. Wybierając czekoladę lub napój pamiętajmy jednak o ich składzie. Może się w nich bowiem kryć dużo cukru. Lepiej więc spożywać gorzką czekoladę o zawartości ok. 70 proc. lub więcej.

9. Czosnek

Zwolennicy medycyny naturalnej wiedzą, że czosnek świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także w domowej apteczce. To zasługa m.in. allicyny, która obniża ciśnienie krwi i wpływa na cholesterol. Warto więc dodawać go do potraw. Czosnek nie tylko nada im wyjątkowy smak, ale także sprawi, że jedzenie będzie pożywniejsze i po prostu zdrowsze.

10. Herbata

Herbaty, zarówno zielona, czarna, jak i biała, mają szereg właściwości prozdrowotnych. Jest to głównie zasługa kwercetyny, która usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz katechin, które usprawniają działanie tlenku azotu obniżającego ciśnienie krwi. Warto jednak podkreślić, że naukowcy wciąż nie są pewni w 100 proc. jak herbata wpływa na obniżenie cholesterolu. Istnieją jednak przesłanki, że może działać korzystnie.

11. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek, podobnie jak tłuste ryby, jest stałym elementem diety śródziemnomorskiej. Badania wykazują, że wystarczy ok. 60 ml dziennie tego złotego płynu, ale zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby serca nawet o 30 proc. Oliwa z oliwek bowiem zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także polifenoli, które świetnie wpływają na krew i serce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.