2 z 5Produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone
Zwłaszcza kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu w organizmie człowieka. Powodują wzrost stężenia HDL, nie wywołując przy tym podniesienia cholesterolu całkowitego.
Ich źródłem są m.in. ryby (również te wędzone), orzechy i nasiona (pestki dyni i siemię lniane). Co ważne, regularne spożywanie migdałów, orzechów włoskich i brazylijskich może poprawić stosunek cholesterolu HDL do LDL. Natomiast wyniki badań naukowców potwierdzają, że u osób, które regularnie spożywają łososia, halibuta, tuńczyka czy makrelę, ryzyko zgonu spowodowanego zawałem serca jest mniejsze.
Jeśli zależy nam na podniesieniu poziomu HDL we krwi, w naszej kuchni powinny pojawić się też oleje roślinne, np. oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy. Nie zapominajmy też o awokado.
Zobacz też: Cymbałki i klocki to już przeżytek. Teraz modne są inne zabawki