Trwa ładowanie...

Sól, która odkwasza organizm. Przygotujesz samodzielnie

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 29.11.2018 19:18
Sól kamienną lub morską warto uprażyć z ziołami
Sól kamienną lub morską warto uprażyć z ziołami (123rf)

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie mogą objawiać się chronicznym zmęczeniem, słabą odpornością i podkrążonymi oczami. Za zbyt wysokie pH odpowiada niezbilansowana dieta. Samodzielne przygotowanie ziołowej soli odkwaszającej może pomóc. W jaki sposób ją zrobić?

1. Równowaga w organizmie

Nasze dobre samopoczucie zależy m.in. od równowagi pomiędzy środowiskiem zasadowym, a kwaśnym w organizmie. Mierzymy ją za pomocą pH, czyli specjalnego wskaźnika. Idealnie jest, gdy wynosi on 7,35-7,45.

Sprawdź również:

Reaguj! Od tego zależy życie drugiego człowieka!

W naszej diecie znajdziemy jednak wiele produktów powodujących negatywne zmiany w organizmie. Spada odporność, a my jesteśmy coraz bardziej zmęczeni. Słabsze stają się też nasze kości i zęby, organy pracują w zwolnionym tempie. Aby to zmienić, należy wprowadzić do diety tzw. pprodukty zasadowe. Są bogactwem składników mineralnych: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu.

Zobacz film: "Zakwaszenie organizmu [Specjalista radzi]"

Co warto umieścić w swojej diecie, by nie odczuwać skutków zakwaszenia? Sól, którą przygotujesz samodzielnie. To doskonała alternatywa dla soli kuchennej, której nadmierne spożycie prowadzi do rozwoju groźnych chorób.

2. Energia i wzmocniona odporność

Już kilka tygodni po rozpoczęciu stosowania soli odkwaszającej odczujesz duże zmiany. Odzyskasz energię, którą wcześniej organizm przeznaczał na dbanie o równowagę pomiędzy kwasowością a zasadowością. Wróci ochota do pracy, nauki czy do chodzenia na siłownię. Zakwaszony organizm powoduje problemy ze strony układu trawiennego oraz krążenia. Pojawiają się też kłopoty z pracą hormonów. W efekcie jesteśmy bardziej narażeni na bakterie, zarazki, grzyby czy drożdże.

Zobacz też:

Gdy dziecko się zgubi…

Jak możemy to zmienić? Spożywając produkty o dużej zawartości potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu organizm zacznie produkować więcej białych krwinek. A te z kolei uchronią nas przed przeziębieniem czy grypą.

3. Młodość i idealna sylwetka na dłużej

U osób zmagających się z zakwaszonym organizmem wcześniej niż u innych pojawiają się pierwsze zmarszczki. Są też większe, a twarz staje się opuchnięta. Charakterystyczne są również worki pod oczami i szara cera. Ale decydując się na alternatywę dla zwykłej soli nie tylko poprawimy swój wygląd.

Równowaga kwasowo-zasadowa pozwoli też zniwelować ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory. Zapewni prawidłową pracę wielu narządów, m.in. nadnerczy, wątroby oraz tarczycy. Te natomiast mają wpływ na naszą sylwetkę.

4. Przepis na odkwaszającą sól

Jego autorką jest Stefania Korżawska, autorka wielu książek dot. ziołolecznictwa.

Składniki:

  • 10 łyżek soli morskiej,
  • 5 łyżek kminku,
  • 5 łyżek czarnuszki,
  • 5 łyżek siemienia lnianego.

Wszystkie składniki przesypujemy na patelnię i prażymy przez 4-5 minut. Następnie przenosimy je na talerz. Gdy wystygną, mielimy je w młynku. Zmielone ziarna po raz drugi prażymy na patelni. Tym razem przez 1-2 minuty. Tak przygotowaną przyprawę zostawiamy na talerzyku do wystudzenia, a następnie przesypujemy do szklanego pojemnika.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze