Biegunka – najczęstsze przyczyny
Biegunka to zwiększona częstotliwość oddawania płynnego stolca. Jako przyczyny rozwolnienia wskazuje się czynniki psychologiczne, na przykład stres, ale też mechaniczne, na przykład zatrucie pokarmowe, a także alergię na produkt spożywczy. Przyczyną mogą być też schorzenia układu pokarmowego, na przykład zespół jelita nadwrażliwego i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
1. Co to jest biegunka?
Biegunka wiąże się z częstymi wizytami w toalecie. Rozwolnienie objawia się płynnym lub półpłynnym stolcem, który jesteśmy zmuszeni oddawać ze zwiększoną częstotliwością (więcej niż 3 razy dziennie). Zazwyczaj jest ona reakcją na zatrucie substancją toksyczną. Najczęściej rozwolnienie trwa od 1 do 2 dni, ale może wystąpić również długotrwała biegunka utrzymująca się około 10 dni. Dolegliwości, które mogą towarzyszyć tej przypadłości, to wymioty, ból brzucha i gorączka.
2. Przyczyny biegunki
Biegunkę wywołują czynniki psychologiczne, mechaniczne i hormonalne. Wśród najczęstszych wskazuje się:
• zakażenie o podłożu bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym;
• zatrucie pokarmowe;
• reakcję alergiczną na produkt spożywczy;
• nadmierne spożycie witaminy C lub żelaza;
• zażywanie niektórych leków (na przykład biegunka po antybiotyku);
• stres;
• nadużywanie alkoholu;
• zespół jelita nadwrażliwego;
• wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
• chorobę Leśniowskiego i Crohna.
3. Jak leczyć biegunkę?
Biegunkę można leczyć samodzielnie. Wśród domowych sposobów wskazuje się picie dużych ilości płynów, które przeciwdziałają niebezpiecznym konsekwencjom rozwolnienia, czyli odwodnieniu organizmu. Warto zatem pić co najmniej 2 litry płynów dziennie w postaci wody mineralnej i ziołowej herbaty. Można spożywać sok z czarnej porzeczki i aronii, a także przygotować napar z krwawnicy pospolitej i rumianku.
Musisz to wiedzieć
Dieta na biegunkę powinna być bogata w duszone lub gotowane owoce (na przykład jabłka), warzywa gotowane na parze (na przykład marchew), a także czerstwe pieczywo. Osoba borykająca się z biegunką powinna jeść często (co 3 godziny), ale niewielkie objętościowo porcje. W leczeniu biegunki warto stosować probiotyki, które przywracają prawidłową florę bakteryjną jelit. Dodatkowo można wspomóc się węglem leczniczym, który wychwytuje toksyny i łagodzi rozwolnienie.