Trwa ładowanie...

Dieta płynna. Kiedy się ją stosuje?

 Agnieszka Gotówka
28.01.2024 19:19
Dieta płynna. Kiedy się ją stosuje?
Dieta płynna. Kiedy się ją stosuje? (https://stock.adobe.com/pl/)

Dieta płynna dostarcza organizmowi wszystkie niezbęde składniki odżywcze, jednak nie podrażnia układu pokarmowego i jest dobra dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą przyjmować tradycyjnych pokarmów. Jakie produkty są dozwolone w diecie płynnej? Jak długo się ją stosuje? I kiedy jest zalecana dzieciom? Przeczytajcie.

spis treści

1. Dieta płynna. Co to jest?

W przypadku diety płynnej podawane jedzenie nie ma konsystencji stałej. Nie wymaga gryzienia i jest zdecydowanie lepiej trawione. Nadal jednak spełnia swoją podstawową funkcję: eliminuje głód i dostarcza organizmowi potrzebnych mu składników.

Dieta płynna może być stosowana przez krótki lub długi czas. Wszystko zależy od tego, z jakiego powodu została zlecona i jak czuje się sam chory. Jest też zalecana przed badaniami, zwłaszcza kolonoskopią i rektoskopią. Po ich wykonaniu pacjent może wrócić do spożywania posiłków w tradycyjnej formie.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
Wysoki poziom trójglicerydów. Wyeliminuj z diety niektóre owoce i warzywa
Wysoki poziom trójglicerydów. Wyeliminuj z diety niektóre owoce i warzywa [6 zdjęć]

Trójglicerydy są organicznymi substancjami tłuszczowymi. Stanowią największe źródło energii dla organizmu.

zobacz galerię

2. Kiedy stosuje się dietę płynną?

Dieta płynna jest zalecana m.in.:

  • w chorobach nowotworowych jamy ustnej i przełyku,
  • w zapaleniu jamy ustnej i przełyku,
  • w zmianach anatomicznych górnego odcinka przewodu pokarmowego,
  • przy oparzeniach górnych dróg oddechowych,
  • w nasilonej biegunce i wymiotach,
  • po zabiegach operacyjnych ingerujących w układ pokarmowy,
  • po resekcji zęba (zwłaszcza "ósemek").

3. Zalecenia w diecie płynnej

W przypadku diety płynnej zaleca się lekkostrawny obiad, śniadanie i kolację. Danie nie może zawierać źródeł błonnika ani ostrych przypraw. Unika się też produktów, które mogą powodować wzdęcia i biegunki.

Dozwolone są:

  • kleiki,
  • biszkopty,
  • pszenne pieczywo,
  • chude mięso,
  • chude ryby (dorsz, szczupak, mintaj, morszczuk),
  • chuda szynka (np. polędwica),
  • olej i oliwa z oliwek,
  • przeciery z warzyw i owoców,
  • płynne kisiele,
  • jajka.

W diecie płynnej posiłek przygotowuje się tradycyjnie, jednak przed podaniem powinien zostać schłodzony (do temperatury ok. 37°C), następnie zmiksowany. Podobnie wygląda dieta półpłynna, zalecana m.in. po operacjach.

Dieta dla dzieci cierpiących na refluks
Dieta dla dzieci cierpiących na refluks

Żołądki dzieci są bardzo delikatne i zdarza się, że najmłodsi doświadczają nieprzyjemnych objawów refluksu.

przeczytaj artykuł

W diecie płynnej zakazane są:

  • ostre przyprawy,
  • gruboziarniste kasze i pieczywo z ziarnami,
  • tłuste gatunki mięs (np. wieprzowina, baranina),
  • smalec i słonina,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • niektóre warzywa (m.in. kapusta, kalafior, cebula, papryka),
  • niektóre owoce (m.in. śliwki, gruszki, czereśnie).

Stosowanie diety płynnej powinno być możliwie jak najkrótsze. W przypadku konieczności długotrwałego jej stosowania, zaleca się dietę płynną wzmocnioną.

4. Dieta płynna a biegunka u dziecka

Kiedy dziecko zmaga się z wymiotami i biegunką, podstawą jest nawodnienie organizmu. Płyny podaje się w małej ilości, ale bardzo często (mogą być schłodzone). Warto też dać dziecku do picia elektrolity.

Jeśli dziecko chce jeść, warto podać mu posiłek w formie płynnej, np. rosół z kaszką manną (marchewkę i mięso warto wcześniej zmiksować). Unikać należy produktów wzdymających i mocno przyprawionych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze