Trwa ładowanie...

Nigdy nie zostawiaj tam mięsa. To siedlisko bakterii

Avatar placeholder
03.08.2024 18:30
Fatalny błąd popełniany z pośpiechu. Nigdy tak nie rozmrażaj mięsa
Fatalny błąd popełniany z pośpiechu. Nigdy tak nie rozmrażaj mięsa (Getty Images)

Mrożenie żywności to skuteczny sposób na przedłużenie jej trwałości, co jest szczególnie przydatne dla rodziców małych dzieci. Jednak nieodpowiednie rozmrażanie mięsa może prowadzić do namnażania się bakterii, co stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia.

spis treści

1. Zagrożenia związane z mięsem

Surowe mięso, szczególnie drób, może zawierać bakterie, takie jak Campylobacter, Salmonella czy Clostridium perfringens. Spożycie zanieczyszczonego mięsa może prowadzić do ostrych dolegliwości, jak wymioty, biegunka czy bóle brzucha, które są szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.

Dlatego rodzice powinni zwracać uwagę na sposób przechowywania i rozmrażania mięsa, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.

2. Jak nie rozmrażać mięsa?

Zobacz film: "Pytanie mamy - Kiedy maluszka boli brzuch. Porozmawiajmy o probiotykach"

Wielu rodziców popełnia błędy podczas rozmrażania mięsa, np. pozostawiając je na blacie kuchennym. To może prowadzić do szybkiego namnażania się bakterii już po dwóch godzinach. Innym ryzykownym sposobem jest rozmrażanie mięsa w ciepłej wodzie, co również sprzyja rozwojowi bakterii.

Rozmrażanie mięsa w lodówce jest bardziej bezpieczne, jednak trzeba pamiętać, aby umieścić je w misce lub na talerzu, aby uniknąć skażenia innych produktów spożywczych.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay )

3. Bezpieczne metody rozmrażania mięsa

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zaleca trzy bezpieczne metody rozmrażania mięsa:

Rozmrażanie w lodówce: To najbezpieczniejsza metoda, choć czasochłonna. Mięso należy umieścić na najniższej półce w misce, co minimalizuje ryzyko zakażenia innych produktów.

Rozmrażanie w zimnej wodzie: Mięso umieszczone w szczelnie zamkniętym worku foliowym należy zanurzyć w misce z zimną wodą. Wodę trzeba wymieniać co 30 minut, aby utrzymać niską temperaturę.

Rozmrażanie w kuchence mikrofalowej: Współczesne mikrofalówki mają funkcję rozmrażania, co może być szybkim rozwiązaniem. Ważne jest, aby podczas tego procesu regularnie obracać mięso, by rozmrażało się równomiernie.

Warto pamiętać, że nie zawsze konieczne jest rozmrażanie mięsa. W przypadku przygotowywania bulionu czy pieczenia mięsa możemy użyć zamrożonego mięsa bezpośrednio.

4. Wprowadzanie mięsa do diety dziecka

Mięso powinno pojawić się w diecie dziecka między szóstym a ósmym miesiącem życia. Na początku powinno to być mięso delikatne, jak indyk, kurczak czy cielęcina, dobrze ugotowane i zmiksowane na gładką masę.

Mięso jest ważnym źródłem białka, żelaza i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. W miarę jak dziecko rośnie, można wprowadzać drobno posiekane kawałki mięsa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze