Na czym polega dieta eliminacyjna w alergii?
Dietę eliminacyjną powinno wykorzystywać się, gdy zauważymy objawy alergii pokarmowej. Dobrze opracowany jadłospis może spowodować, że objawy uczulenia całkowicie ustąpią. Ten rodzaj terapii polega na wyeliminowaniu przyczyny schorzenia i stanowi podstawową formę leczenia alergii pokarmowej.
1. Czym jest dieta eliminacyjna?
Dieta eliminacyjna powinna być opracowana w taki sposób, by nie zawierała szkodliwych lub źle tolerowanych artykułów spożywczych. Natomiast powinna obejmować składniki zastępcze o podobnych wartościach odżywczych. Głównym zadaniem takiej diety jest minimalizacja reakcji układu immunologicznego na szkodliwy składnik oraz zmniejszenie ryzyka pojawienia się reakcji pseudoalergicznej. Dieta eliminacyjna jest skierowana głównie do osób, u których wystąpiły objawy alergii pokarmowej. Jest ona również wykorzystywana podczas leczenia rozpoznanego procesu chorobowego. W niektórych przypadkach może być także zastosowana, aby przywrócić tolerancję na produkty wywołujące alergię(https://zdrowie.parenting.pl/alergia).
Zobacz także:
Do składników pokarmowych najczęściej wywołujących alergię należą między innymi: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, mięczaki, orzechy arachidowe, soja, pszenica.
2. Typy diety eliminacyjnej
Dostępne są trzy typy diet eliminacyjnych. Pierwszy z nich polega na całkowitym wykluczeniu na okres około czternastu dni jednego lub kilku produktów spożywczych mogących wywoływać reakcję uczuleniową. Składniki, które potencjalnie mogą wywoływać alergię, powinny być eliminowane pojedynczo, aż do momentu ustąpienia objawów alergii. Ta metoda pozwala określić składnik pokarmowy odpowiedzialny za dolegliwość.
W trakcie tej diety należy pamiętać, by była ona odpowiednio zbilansowana, zawierała odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych. Gdy eliminujemy z diety jakiś składnik, powinniśmy zastąpić go innym o podobnych lub takich samych wartościach odżywczych. Na przykład, gdy rezygnujemy ze spożywania produktów wytwarzanych z mleka, powinniśmy zadbać o uzupełnienie diety preparatami zastępczymi zawierającymi odpowiednią ilość wapnia. Ten rodzaj diety dość często wykorzystuje się u niemowląt uczulonych na białko zawarte w mleku krowim.
Dieta elementarna jest wykorzystywana, gdy podstawowa forma diety eliminacyjnej nie przyniosła zadowalającego efektu. Polega ona na podawaniu pojedynczych aminokwasów, które stanowią źródło energii dla organizmu.
Dietę oligoantygenową stosuje się, gdy objawy alergii występują po spożyciu wielu różnych składników. Dieta taka opiera się na tak zwanych produktach bezpiecznych, które niezwykle rzadko są przyczyną alergii. Są nimi między innymi: ryż, mięso jagnięce, kukurydza, brokuły, gotowane jabłka, szpinak, szparagi, ziemniaki, sałata, sól, ocet winny, cukier i oliwa z oliwek. Taka dieta może być stosowana tylko przez określony czas, nie dłuższy niż miesiąc. Po tym okresie należy wrócić do poprzedniego sposobu odżywiania i sprawdzić, czy nastąpiła poprawa.