Trwa ładowanie...

Na infekcje nie tylko rosół. Naturalny "lek" na talerzu

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 22.09.2024 12:44
Jedna z najzdrowszych zup pochodzi z Włoch
Jedna z najzdrowszych zup pochodzi z Włoch (Getty Images)

Zupy to obowiązkowy element zdrowej diety w sezonie infekcyjnym. Sycą i świetnie rozgrzewają, dostarczając przeciwutleniaczy i błonnika. Taki posiłek idealnie wzmocni odporność.

spis treści

1. Jedz zupy, chroń się przed chorobą

Zupy to idealny posiłek na jesień, kiedy wirusy i bakterie atakują ze zdwojoną siłą. Organizm dziecka potrzebuje teraz szczególnego wsparcia, by móc się przed nimi chronić.

Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Zupy to idealny pomysł, by zapewnić dziecku sycący posiłek bogaty w kluczowe dla organizmu składniki. To bomba antyoksydantów oraz błonnika, kluczowego dla mikrobioty jelitowej, od której w dużej mierze zależy odporność.

Zobacz film: "Domowe sposoby na grypę i przeziębienie"

- Mówi się, że jelita to "drugi mózg". Tymczasem możemy je spokojnie traktować, jako "pierwszy mózg", bo bakterie totalnie nami rządzą. Równowaga mikrobioty jelitowej to gwarancja równowagi dla całego organizmu i najlepsza ochrona przed chorobami - podkreśla dietetyk kliniczny dr n. o zdr. Hanna Stolińska.

Zupy to idealny posiłek na sezon infekcyjny
Zupy to idealny posiłek na sezon infekcyjny (Getty Images)

Talerz zupy świetnie rozgrzeje, jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Co więcej, inspiracji do przygotowania takiego posiłku jest cała masa.

Kulinarnych propozycji dostarczają kuchnie z całego świata, więc nie musimy się ograniczać wyłącznie do polskich klasyków. Warto wypróbować też przepisy z Francji czy Włoch.

2. Nie tylko rosół

Niekwestionowanym królem polskich zup jest oczywiście rosół, ceniony od pokoleń również za prozdrowotne właściwości. W wielu polskich domach jest traktowany jak naturalny lek, który pomaga stanąć na nogi po walce z infekcją.

Hitem jest także barszcz, który sprawdzi się nie tylko na święta. Zawarta w burakach betaina chroni organizm przed wirusami. Ponadto taka zupa dostarcza kwasu foliowego, witaminy C i żelaza.

Mistrzem w rozgrzewaniu jest także krem z dyni, zwłaszcza jeśli dodamy do niego przyprawy o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych, jak papryczka chili, imbir czy czosnek. Dynia to źródło antyoksydantów: witamin A, C i E, które także wzmacniają odporność.

Przy przeziębieniu świetnie sprawdzi się m.in. gorąca zupa cebulowa - inspiracja z kuchni francuskiej. To właśnie dzięki głównemu składnikowi zupa jest tak dobra dla zdrowia. Cebula wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo, a podczas infekcji łagodzi kaszel.

Kluczowe dla układu odpornościowego jest także białko. Obfituje w nie pochodząca z Sardynii zupa minestrone, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Przygotowuje się ją z warzyw i roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem antyoksydantów i błonnika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze