Niestrawność czy zgaga – jak je rozpoznać i leczyć?
Niestrawność nie jest niczym przyjemnym. Można ją określić jako spory dyskomfort pojawiający się w układzie trawiennym. Na niestrawność składa się wiele objawów i czasem ciężko dokładnie je określić. Wiadomo jednak, że jednym z nich może być np. zła dieta refluksowa, która powoduje zgagę. Ta z kolei odpowiada za uczucie palenia w przełyku i jest jednym z objawów niestrawności. Aby skutecznie walczyć z niestrawnością i zgagą, warto poznać ich objawy.
Sama nazwa – niestrawność – wywodzi się z języka greckiego. Pochodzi ona od słowa dyspepsja, które dosłownie oznacza "złe trawienie". Co za tym idzie, wszystko, co związane jest z zaburzeniami ze strony układu pokarmowego, będziemy nazywali niestrawnością. Jednym z jej objawów jest zgaga, czyli bardzo niekomfortowe uczucie palenia w przełyku.
1. Objawy zgagi
Aby nie mylić zgagi z niestrawnością, warto poznać objawy, jakimi charakteryzuje się zgaga. Jeśli więc zaobserwujemy u siebie bardzo nieprzyjemne uczucie palenia w przełyku lub palenie w przełyku powiązane z bólem za mostkiem, możemy mówić o objawach zgagi. Pojawiają się one bardzo często po zbyt obfitym posiłku.
U części osób zgaga może pojawiać się także po zjedzeniu:
• kiepskiej jakości słodyczy sklepowych,
• ciast przygotowanych ze złych jakościowo tłuszczy,
• ciast przygotowanych ma bazie proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej,
• posiłków bogatych w konserwanty i polepszacze.
Można też zauważyć, że zgaga pojawia się u niektórych osób po zjedzeniu kwaśnych lub pikantnych potraw, a także po kawie lub czekoladzie. Czyli można powiedzieć, że pojawia się ona po spożyciu tych pokarmów, które wzmagają produkcję kwasów żołądkowych.
Kiedy sporadycznie czujemy palenie w przełyku, nieprzyjemne uczucie przejedzenia i ból za mostkiem, możemy zakwalifikować to jako objawy zgagi. Aby się jej pozbyć, najlepiej przyjąć lekarstwa, które zobojętniają kwasy żołądkowe. Lekarstwa takie są dostępne bez recepty. Można też stosować domowe sposoby na walkę ze zgagą, takie jak napar z imbiru lub napar z kminu. Jeśli natomiast zgaga pojawia się bardzo często, należy zasięgnąć rady lekarza. Doskonałym rozwiązaniem będzie też dieta refluksowa, która zmniejszy objawy zgagi i jest doskonałą metodą wspomagającą farmakoterapię.
2. Objawy niestrawności
Kiedy zgaga występuje razem z bólem w rejonach nadbrzusza, cierpimy na wzdęcia, zmagamy się z obfitymi gazami lub męczą nas nudności a nawet wymioty – możemy mówić o niestrawności. Każdy z tych objawów może występować samodzielnie lub symptomy te mogą występować razem.
Niestrawność najczęściej spowodowana jest przejedzeniem. Jej przyczyną może też być łączenie i spożywanie ciężkostrawnych potraw. Niestrawność może być wywołana np. przez zjedzenie tłustego, smażonego mięsa na posiłek główny, uwieńczony zjedzeniem ciasta na deser i popity w całości alkoholem lub napojami gazowanymi. Za niestrawność w dużej mierze odpowiada także jedzenie w barach szybkiej obsługi, gdzie potrawy bardzo często przygotowywane są na wielokrotnie używanym tłuszczu. Szczególnie niebezpieczne są wszelkiego rodzaju potrawy z głębokiego tłuszczu, takie jak frytki, a także hamburgery.
Co ciekawe, objawy niestrawności mogą się pojawić także po zjedzeniu zdrowego posiłku. Przykładem może być ryba, która zostanie przygotowana na przepalonym tłuszczu. Przepalonym, czyli takim, który stracił wszystkie swoje właściwości i jest już szkodliwy. Trzeba też pamiętać, że niestrawność może doprowadzić do pojawiania się zgagi.
Musisz to wiedzieć
3. Leczenie niestrawności i dieta refluksowa
Aby skutecznie leczyć niestrawność, należy wyeliminować ostatnie czynniki, które do niej doprowadziły. Najlepszym sposobem będzie przeprowadzenie trzydniowej diety, która pozwoli na powrót organizmu do zdrowia. Najlepiej zdecydować się na jedzenie sucharów, czerstwego pieczywa i kleików. Do picia idealnie nadają się napary lub herbaty ziołowe z kwiatów nagietka lub z imbiru. Do zapobiegania niestrawnościom i pojawiania się zgagi doskonała jest dieta refluksowa, która nie tylko zmniejsza wielkość porcji, jakie spożywamy, ale także tempo ich spożycia, co ma ogromne znaczenie dla walki z niestrawnością.