Trwa ładowanie...

Imbir na przeziębienie

Avatar placeholder
27.06.2019 07:36
Imbir na przeziębienie
Imbir na przeziębienie (123rf)

Imbir ma bardzo wiele właściwości leczniczych, z których niekiedy możemy nie zdawać sobie sprawy. Dzięki temu jest to roślina, która skutecznie potrafi zwalczyć przeziębienie. Pomaga także przy mdłościach oraz przy bólach menstruacyjnych. Jakie są właściwości lecznicze imbiru? Jak możemy wykorzystać imbir w kuchni? Kiedy należy uważać ze stosowaniem tej rośliny?

Imbir to przyprawa, która może być z powodzeniem wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i przeziębieniach. Ma on bowiem wspaniałe właściwości, dzięki którym nasz organizm może sobie poradzić z chorobą. Sprawdź, jakie możliwości daje imbir i jak wpływa na nasze zdrowie.

spis treści

1. Imbir – na zdrowie

Imbir ma specyficzny zapach – nieco słodki, nieco gorzki. Zawiera bowiem zingiberol, jeden ze składników olejku eterycznego. Za gorzki posmak odpowiada gingerol. Dzięki temu imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co sprzyja lepszemu trawieniu i leczy wzdęcia.

Imbir przyspiesza trawienie
Imbir przyspiesza trawienie (123RF)
Zobacz film: "Za co lekarze przyznają punkty w skali Apgar?"

Ponadto imbir:

  • wzmaga apetyt i łagodzi mdłości;

  • chroni przed zakrzepami, gdyż zmniejsza krzepliwość płytek krwi;

  • korzystnie wpływa na łagodzenie migren;

  • zmniejsza bóle miesiączkowe;

  • działanie odkażające sprawia, że leczy infekcje w jamie ustnej.

2. Jak imbir pomaga w przeziębieniu?

Imbir jest przyprawą bogatą w substancje przeciwzapalne, dlatego ma dobroczynne właściwości w okresie przeziębień. Co więcej, działa rozgrzewająco i łagodzi bóle stawów. Imbir możemy dodać do herbaty z cytryną lub do potraw, zwiększając tym samym ich właściwości zdrowotne.

Świeży imbir dobrze komponuje się z kaczką czy wieprzowiną, nadając potrawom wyrazistego i świeżego smaku. Mielony imbir można dodawać do ciastek, pierników, herbatników, pieczonych jabłek oraz sałatek owocowych. Używając imbiru, należy pamiętać, jakich innych przypraw dodajemy. Imbir bowiem źle komponuje się z ziołami, ale dobrze z przyprawami korzennymi takimi jak: liść laurowy, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

Musisz to wiedzieć

3. Kto nie powinien używać imbiru?

Imbir ma bardzo mocny smak i zapach. Nie powinno się go używać w ciąży oraz karmienia piersią. Osoby z wrzodami żołądka lub cierpiące na refluks żołądkowy również powinny unikać stosowania imbiru.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze