Imbir na przeziębienie

Imbir ma bardzo wiele właściwości leczniczych, z których niekiedy możemy nie zdawać sobie sprawy. Dzięki temu jest to roślina, która skutecznie potrafi zwalczyć przeziębienie. Pomaga także przy mdłościach oraz przy bólach menstruacyjnych. Jakie są właściwości lecznicze imbiru? Jak możemy wykorzystać imbir w kuchni? Kiedy należy uważać ze stosowaniem tej rośliny?

Imbir na przeziębienieImbir na przeziębienie
Źródło zdjęć: © 123rf

Imbir to przyprawa, która może być z powodzeniem wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i przeziębieniach. Ma on bowiem wspaniałe właściwości, dzięki którym nasz organizm może sobie poradzić z chorobą. Sprawdź, jakie możliwości daje imbir i jak wpływa na nasze zdrowie.

Imbir – na zdrowie

Imbir ma specyficzny zapach – nieco słodki, nieco gorzki. Zawiera bowiem zingiberol, jeden ze składników olejku eterycznego. Za gorzki posmak odpowiada gingerol. Dzięki temu imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co sprzyja lepszemu trawieniu i leczy wzdęcia.

Ponadto imbir:

Imbir przyspiesza trawienie
Imbir przyspiesza trawienie © 123RF
  • wzmaga apetyt i łagodzi mdłości;

  • chroni przed zakrzepami, gdyż zmniejsza krzepliwość płytek krwi;

  • korzystnie wpływa na łagodzenie migren;

  • zmniejsza bóle miesiączkowe;

  • działanie odkażające sprawia, że leczy infekcje w jamie ustnej.

Jak imbir pomaga w przeziębieniu?

Imbir jest przyprawą bogatą w substancje przeciwzapalne, dlatego ma dobroczynne właściwości w okresie przeziębień. Co więcej, działa rozgrzewająco i łagodzi bóle stawów. Imbir możemy dodać do herbaty z cytryną lub do potraw, zwiększając tym samym ich właściwości zdrowotne.

Świeży imbir dobrze komponuje się z kaczką czy wieprzowiną, nadając potrawom wyrazistego i świeżego smaku. Mielony imbir można dodawać do ciastek, pierników, herbatników, pieczonych jabłek oraz sałatek owocowych. Używając imbiru, należy pamiętać, jakich innych przypraw dodajemy. Imbir bowiem źle komponuje się z ziołami, ale dobrze z przyprawami korzennymi takimi jak: liść laurowy, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa i ziele angielskie.

Musisz to wiedzieć

Kto nie powinien używać imbiru?

Imbir ma bardzo mocny smak i zapach. Nie powinno się go używać w ciąży oraz karmienia piersią. Osoby z wrzodami żołądka lub cierpiące na refluks żołądkowy również powinny unikać stosowania imbiru.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Skutki nadmiaru selenu. Jakie są konsekwencje?
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Myśleli, że to infekcja ucha. Nastolatek zmarł
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Dieta na dobry słuch? Te produkty zmniejszają ryzyko pogorszenia słuchu
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Niedobory potasu mogą być groźne. Te objawy powinny zwrócić uwagę
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Ratowniczka ostrzega. Ta przekąska znalazła się na liście niebezpiecznych produktów
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
Bosacka szczerze o oleju rzepakowym. "Wybierzmy ten najtańszy"
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
"Dzień brudaska" w czasie choroby. Lekarka mówi wprost
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
Na noc zakładają "słone" skarpetki. Lekarz mówi, czy to ma sens
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
"Fala zakażeń". Pediatra o tajemniczym wirusie
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Domowy truciciel. "Natychmiastowy negatywny wpływ na funkcje mózgu"
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Wirusy w natarciu. “Można mieć combo w combo”
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"
Tak wyglądają teraz oddziały pediatryczne. "Kończą się miejsca"