Zgaga na skutek przejedzenia – co robić?
Uczucie ciężkości na żołądku, ogólnej ospałości, ale także towarzyszące temu nudności, odbijanie i nieprzyjemne gazy albo jeszcze dodatkowo zgaga to powód, by dokładnie przyjrzeć się temu, co się w ciągu dnia jadło. Najprawdopodobniej ma się do czynienia z bardzo niezdrowym przejedzeniem, a stąd krótka droga do niestrawności i wielu poważniejszych chorób układu trawiennego i nie tylko. W związku z powyższym należy ustabilizować dietę.
1. Objawy niestrawności
Niezdrowe przekąski, źle zbilansowana dieta, ale także nieodpowiedni czas przyjmowania posiłków to nieliczne przyczyny prowadzące do szybkiego odczucia przejedzenia i niestrawności. Czasami także spożycie pojedynczo posiłku może wywołać nieprzyjemne objawy w postaci gazów, częstego odbijania czy też bólu brzucha. Należy wówczas wiedzieć, jakie środki zastosować, by odczuć ulgę.
2. Niestrawność i skuteczne metody
Dręczące objawy można zminimalizować poprzez umiejętne wykorzystanie naturalnych produktów. Często najskuteczniej w tych dolegliwościach sięgnąć po zioła, a dokładnie napary i herbatki ziołowe. Jednak trzeba wiedzieć, po jakie konkretnie.
Herbatka z melisy ma działanie rozkurczowe, przeciwbólowe i działa łagodząco na nudności. Innym skutecznym naparem jest herbata z nasion kopru włoskiego. Podobnie jak melisa ma działanie przeciwbólowe i działa pobudzająco na układ trawienny, prowadząc często do wydzielania dużej ilości wiatrów. Równie skutecznym ziołem na ciągły ból brzucha jest majeranek. Jego główne działanie opiera się przede wszystkim na łagodzeniu nagromadzonej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.
Innymi, równie pomocnymi środkami naturalnymi na niestrawność są produkty takie jak: imbir, kminek oraz pietruszka. W przypadku imbiru można przeżuwać surowe plasterki korzenia, wypić herbatkę lub stosować go jako przyprawę do ziół. W każdej sytuacji jego działanie przeciwzapalne i hamujące nudności zostanie zachowane. Natka pietruszki i żucie jej liści bezpośrednio po posiłku pozwala zlikwidować nieprzyjemny zapach z ust, także po czosnku. Dobrze działa też, gdy odczuwa się ciężki brzuch po posiłku. Dodatkowo ma działanie wiatropędne. Kminek zmielony z wodą warto spożywać profilaktycznie, gdyż ma działanie rozkurczowe i znacząco przyspiesza trawienie.
3. Uporczywa zgaga i co dalej?
Nagły ból brzucha, silne pieczenie odczuwalne w przewodzie pokarmowym promieniujące do przełyku oraz nieprzyjemne uczucie w ustach to główne objawy uporczywej zgagi. Kiedy człowiek jej doświadcza, w jego organizmie doszło do wytworzenia nadmiaru kwasu żołądkowego. Dzieje się tak z przejedzenia, wadliwego odżywiania, a nawet jako objaw różnych chorób. Nie należy jej lekceważyć. Trzeba umiejętnie sobie z nią radzić, łagodząc objawy.
Uczucie zgagi potrafi zamęczyć, dlatego też warto w domu mieć schowane siemię lniane, sodę oczyszczoną albo herbatkę lipową. Każdy z tych produktów ma działanie niwelujące zgagę. W przypadku herbatki lipowej zawiera ona w sobie śluzy, które działają łagodząco na zgagę. Siemię lniane to produkt, który w połączeniu z wrzątkiem tworzy napój, który po napęcznieniu zamieni się w kleik, który należy zjeść godzinę po odejściu do stołu. Ostatnim skutecznym produktem jest soda oczyszczona. W niewielkiej ilości rozpuszczona w ciepłej wodzie i wypita pozwoli szybko i skutecznie złagodzić bóle spowodowane zgagą.
Musisz to wiedzieć
Zarówno przy przejedzeniu, niestrawności i zgadze zawsze trzeba mieć świadomość i pamiętać o reakcji swojego organizmu na produkty, które się spożyło. Świadoma obserwacja pozwoli zapobiec wielu nieprzyjemnym objawom. Jeżeli jednak naturalne metody nie skutkują, trzeba zasięgnąć porady lekarza – ewentualnie zostanie wdrożone leczenie farmakologiczne.