Trwa ładowanie...

Omijaj z daleka. Tych lodów nie warto kupować

Avatar placeholder
17.06.2023 19:11
Te lody kuszą kolorem, ale mogą nam zaszkodzić. Jakich unikać?
Te lody kuszą kolorem, ale mogą nam zaszkodzić. Jakich unikać? (Getty Images)

Prawie każde dziecko kocha lody. Maluchy zajadają się tym smakołykiem szczególnie w lecie. Jednak są lody, które spożywane w nadmiarze mogą powodować skutki uboczne. Których należy unikać? Wyjaśnia dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczna.

spis treści

1. Uwaga na niebieskie lody!

Lody w sklepach kusza maluchów kolorami tęczy, jednak mogą zaszkodzić naszym pociechom. Eksperci alarmują, że kolorowe lody mogą uczulać. To wszystko przez dodawane do nich barwniki.

Mowa przede wszystkim o "smerfowych" lodach, które często swój niebieski kolor zawdzięczają barwnikowi E133 - błękit brylantowy.

Dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczna z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie w rozmowie z portalem hellozdrowie.pl wyjaśnia, że barwnik ten znajdziemy nie tylko w lodach, ale również w napojach izotonicznych. Ekspertka przekonuje, że nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ spożywanie płynów z dodatkiem tego typu składników może przekraczać bezpieczne dzienne jego spożycie.

Zobacz film: "Matka ocaliła życie dziecka dzięki informacjom z sieci"

Jakie jest to dzienne dozwolone spożycie?

Dietetyk kliniczna przekonuje, że jeśli zjemy jedną gałkę loda w kolorze niebieskim, to nie powinno się wydarzyć nic nadzwyczajnego w naszym organizmie.

Jednak lekarka zaznacza, że dzieci mają mniejszą tolerancję ze strony układu pokarmowego dlatego dla nich może nieść to większe konsekwencje zdrowotne.

2. Jakie lody wybrać?

Na spożywanie tego typu produktów powinny również uważać osoby, które mają alergie pokarmowe czy astmę.

- Barwniki mogą nasilać objawy danej choroby. Mogą wywoływać takie reakcje jak katar sienny, pokrzywka, nasilone uczucie duszności u astmatyków. Są też alergie krzyżowe, więc niekoniecznie mogą dotyczyć jednego składnika, ale kilku czynników wpływających właśnie na reakcję alergiczną - tłumaczy dr inż. Anna Hinburg w rozmowie z hellozdrowie.pl.

Jakie zatem lody powinniśmy wybierać?

Ekspertka mówi, że możemy skusić się na te, które mają jak najmniej dodatków do żywności. Wybierajmy lody zrobione np. z naturalnej śmietanki, na bazie naturalnych owoców bez dodatkowych ulepszaczy smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze