6 z 8Bogactwo kwasów omega-3 w orzechach
Nie bez powodu orzechy włoskie przypominają wyglądem ludzki mózg. Doskonale poprawiają one pamięć i koncentracje, stąd też koniecznie powinny znaleźć się w diecie ucznia, osoby pracującej umysłowo oraz osób starszych.
To ta ostatnia grupa powinna spożywać codziennie produkty bogate w kwasy omega-3. Jak dowiedli naukowcy z zespołu dr Abhy Chauhan z Institute for Basic Research in Developmental Disabilities (IBR), dieta wzbogacona w orzechy włoskie poprawia pamięć, zdolność uczenia się, a ponadto zmniejsza lęk.
Eksperci są zdania, że wszystko dzięki licznym antyoksydantom, które znajdują się w tym produkcie. Okazuje się, że przeciwutleniacze znajdujące się w orzechach włoskich są od 2 do 15 razy silniejsze niż te pochodzące z witaminy E, uchodzącej za witaminę młodości.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO