4 z 7Wybierajmy warzywa sezonowe
Latem na straganach znajdziemy wiele sezonowych, naturalnych warzyw. To doskonały czas na wzmocnienie organizmu ich cennymi składnikami, które w pozostałych miesiącach najczęściej przyjmujemy w postaci suplementów.
Przygotowujmy je bez zbędnej soli czy przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Warzywa gotujmy krótko w wodzie lub na parze. Niektórzy je blanszują, czyli przelewają wrzątkiem. W menu powinny się znaleźć także zielone sałaty i świeże zioła z dodatkiem oliwy z oliwek. Niektóre składniki warzyw organizm przyjmuje tylko, gdy występują w towarzystwie tłuszczu – tak jest np. z występującą w marchewce witaminą A.
Najlepsze są produkty sezonowe: młode ziemniaki, świeży bób, szparagówka, botwinka czy jarmuż. Właśnie o tych warzywach najczęściej przypominamy sobie za późno. Wtedy pozostają nam już tylko mrożonki.