Czy w ciąży można zażywać leki na zgagę?
Na zgagę kobieta w ciąży powinna stosować naturalne i domowe sposoby, a jeśli okażą się nieskuteczne, wprowadzić leczenie farmakologiczne. Może stosować leki neutralizujące działanie kwasów żołądkowych i preparaty ziołowe. Szkodliwe dla płodu są leki na zgagę, które hamują wydzielanie kwasu i inhibitory pompy protonowej.
1. Przyczyny zgagi w ciąży
Czynnikiem wywołującym zgagę w ciąży są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety. Odnotowuje się wówczas podwyższone stężenie progesteronu odpowiedzialnego za utrzymanie płodu. Jednocześnie hormon ten powoduje osłabienie i rozluźnienie zwieracza przełyku, czego skutkiem jest przedostanie się soków żołądkowych z żołądka do przełyku. Wówczas kobieta w ciąży odczuwa zgagę, czyli wrażenie pieczenia i palenia pod mostkiem, które promieniuje w stronę szyi, wywołując pieczenie w przełyku. Dolegliwości towarzyszące zgadze to odbijanie i kwaśny posmak w ustach.
Zgaga jest również następstwem powiększającego się płodu. Pojawia się już w pierwszym trymestrze ciąży, ale dolegliwości przybierają na sile w drugim i trzecim trymestrze, gdy powiększająca się macica uciska ścianki jelit i żołądka.
2. Profilaktyka zgagi
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zgagi w ciąży, należy jeść mniejsze porcje posiłków w regularnych odstępach czasu – co 3-4 godziny. Kobieta ciężarna powinna odpoczywać (po zjedzeniu i w czasie snu) w pozycji półleżącej. Tułów powinien być nachylony w stosunku do kończyn dolnych pod kątem, ponieważ pozycja leżąca sprzyja pojawieniu się zgagi.
Naturalny sposób na zgagę to jedzenie migdałów. Kobieta w ciąży powinna po nie sięgać po każdym posiłku. Migdały, podobnie jak leki zobojętniające kwasy żołądkowe, zawierają wapń i magnez, dzięki czemu wzmacniają nabłonek, który pokrywa ścianki zarówno przełyku, jak i żołądka.
Sprawdzona metoda na zgagę to eliminacja z jadłospisu prowokujących tę przypadłość czynników, a więc kawy, mocnej herbaty, a także słodkich i gazowanych napojów. Kobieta w ciąży powinna zrezygnować z kwaśnych owoców i warzyw, potraw tłustych oraz tych, które zawierają sód, na przykład zup w proszku.
3. Leki na zgagę w ciąży
Kobieta cierpiąca na zgagę w ciąży powinna stosować terapię farmakologiczną, która będzie bezpieczna dla dziecka. Dobry lek na zgagę to taki preparat, który zawiera substancje o właściwościach neutralizujących działanie kwasów żołądkowych. Takie działanie wykazują leki z węglanem wapnia i magnezu. Niektóre preparaty na zgagę zawierają dodatkowo alginiany działające osłonowo i regenerujące podrażniony nabłonek. Leki na zgagę w ciąży występują w formie tabletek do ssania lub zawiesiny.
Kobieta ciężarna może stosować również preparaty ziołowe na zgagę, które regulują trawienie i zmniejszają częstotliwość występowania typowych dla niej dolegliwości. Stosowanie ziół na zgagę powoduje złagodzenie podrażnień w przełyku. Kobieta w ciąży może zatem stosować domowe sposoby leczenia zgagi, takie jak kisiel z siemienia lnianego (chroni ściany przełyku) i herbata z kopru włoskiego (działa kojąco na układ trawienny). Aby pozbyć się uczucia palenia w przełyku, warto dodawać do potraw imbir, który łagodzi podrażnienia wywołane kwasem żołądkowym.
Musisz to wiedzieć
Kobiety w ciąży nie powinny stosować inhibitorów pompy protonowej i leków, które hamują wydzielanie kwasu żołądkowego. Substancje zawarte w tych preparatach przenikają przez łożysko do organizmu dziecka. Nie zaleca się ich również kobietom karmiącym piersią, ponieważ ich składniki przedostają się do mleka.