Diagnostyka alergii pokarmowej
Diagnoza alergii pokarmowej opiera się na kilku etapach. Pierwszym jest wywiad lekarski, a kolejnym zlecenie i wykonanie testów na pokarmy, które mogą odpowiadać za pojawianie się alergii u chorego. Warto wiedzieć, że nie wszystkie testy stosowane w przypadku diagnozowania innych alergii, np. kiedy diagnozowana jest alergia na sierść psa, mają zastosowanie w przypadku diagnozowania alergii pokarmowej. Dlatego najlepiej wiedzieć, jakie testy wykrywają alergię pokarmową, a jakie mogą wykrywać inne rodzaje uczulenia.
1. Jak zdiagnozować alergię pokarmową?
Jeśli mamy alergię na sierść psa, sprawa jest prosta. Zaczerwienione oczy, katar i trudności z oddychaniem pojawiają się, kiedy znajdujemy się w pobliżu zwierzęcia. Alergia ta jest stosunkowo łatwa w zdiagnozowaniu. Inaczej rzecz ma się z alergią pokarmową. Trudność w zdiagnozowaniu dokładnych przyczyn pojawiania się reakcji uczuleniowej leży w ilości produktów, które mogą powodować taką reakcję. Produkty spożywcze, które mogą wywołać alergię pokarmową, mogą znajdować się w przetworzonej żywności. Nawet niewielkie ilości alergenów mogą wywołać u niektórych osób uczulenie. Jeśli dodamy do tego fakt, że większość pacjentów jest uczulona na więcej niż jeden alergen i mogą występować alergie krzyżowe, problem z postawieniem odpowiedniej diagnozy staje się oczywisty.
2. Testy wykrywające alergię pokarmową
W celu odkrycia, które produkty powodują alergię pokarmową, można posłużyć się kilkoma testami. Do najpopularniejszych można zaliczyć:
- testy natywne – przeprowadza się je, wykorzystując świeże alergeny. Podczas testów natywnych na skórę aplikowane są świeże produkty spożywcze, które zostały uprzednio odpowiednio przygotowane;
- testy alergiczne pokarmowe skórne – do ich przeprowadzenia stosuje się zestawy, które zawierają od piętnastu do dwudziestu alergenów. Zestawy te mogą być modyfikowane w zależności od potrzeb. Są wśród nich najpopularniejsze alergeny pokarmowe takie jak: jaja, mąka, mleko, alergeny owoców, alergeny warzyw, alergeny mięsa, alergeny kakao, alergeny orzechów. Kropla alergenu nanoszona jest na przedramię lub plecy. Następnie miejsce, w którym znajduje się kropla z alergenem, jest nakłuwane. Jeśli po około dobie pojawi się zaczerwienienie i bąbel, oznacza to, że pacjent jest uczulony na dany alergen. W przypadku testów kontaktowych na alergeny pokarmowe wymagany jest dłuższy kontakt na alergen ze skórą. Dlatego pierwszy odczyt następuje po dwóch dobach, a po kolejnych dwóch, następuje drugi odczyt. W przypadku przyjmowania leków antyhistaminowych należy odstawić je na dwa tygodnie przed badaniem. Nie zawsze jest to możliwe, dlatego u osób z silną alergią nie wykonuje się testów skórnych, tylko inne, np. testy alergiczne z krwi;
Zobacz także:
- testy alergiczne z krwi – przeprowadza się je, oznaczając przeciwciała IgE dla głównych alergenów roztoczowych, pyłkowych, pleśniowych i zwierzęcych. Wykonywane są najczęściej u dzieci, które nie ukończyły 3. roku życia. Można je także wykonywać u osób z bardzo silnymi alergiami, które cały czas przyjmują leki antyhistaminowe. Do przeprowadzenia tego rodzaju testów alergicznych dochodzi także wtedy, jeśli pojawiają się nasilone alergiczne zmiany skóry i rozbieżności między wywiadem a wynikiem testów skórnych;
- testy prowokacyjne – przeprowadza się je przy zastosowaniu diety eliminacyjnej. Wykonywane są podczas gastroskopii. Choremu podaje się pokarmy, które są podejrzane o to, że wywołują u niego alergię pokarmową. Pokarmy podaje się bezpośrednio do żołądka, cały czas obserwując, jak pacjent reaguje.