Trwa ładowanie...

Absolutna "królowa śliwek". Jedz, a jelita ci podziękują

Avatar placeholder
31.07.2024 08:28
"Królowa śliwek" już jest w sklepach. Jelita je kochają
"Królowa śliwek" już jest w sklepach. Jelita je kochają (Adobe Stock )

Śliwki węgierki są już w sklepach. Ten popularny owoc bywa przez nas niedoceniany. Poprawiają pracę jelit, wspierają trawienie i koją układ nerwowy. A to dopiero początek długiej listy korzyści.

spis treści

1. Węgierka, czyli "królowa śliwek"

Śliwka węgierka, znana również jako "królowa śliwek", to owoc o charakterystycznym, jajowatym kształcie i brązowo-granatowej skórce, pokrytej delikatnym białym nalotem. Owoce te są zazwyczaj małe lub średniej wielkości, ważą około 25-30 gramów. Miąższ śliwki jest soczysty, jędrny i występuje w kolorach od zielonożółtego po pomarańczowy, w zależności od odmiany.

Sezon na śliwki węgierki jeszcze do niedawna przypadał na późne lato i wczesną jesień, od sierpnia do października. Wraz z ociepleniem klimatu w sklepach pojawia się coraz wcześniej, a obecnie już w połowie lipca. W tym okresie śliwki są najbardziej dojrzałe i pełne smaku, dlatego warto wtedy sięgać po te owoce najczęściej.

Zobacz film: "Cechy, które dziedziczymy po mamie"
Śliwki węgierki
Śliwki węgierki (Pixabay )

2. Śliwka węgierka w diecie dziecka

Śliwki węgierki można wprowadzać do diety dziecka już od szóstego miesiąca życia w formie przecierów lub musów. Należy jednak pamiętać, aby na początku podawać niewielkie ilości, obserwując reakcję organizmu malucha na nowy pokarm. Śliwki mogą być także dodawane do kaszek czy jogurtów, co urozmaici dietę dziecka i dostarczy mu wielu cennych składników odżywczych. Pamiętajmy, że śliwki mają pestkę, którą łatwo się zadławić. Owoc należy podać niemowlakowi w postaci papki, a kilkulatkowi wydrążony.

Dla dzieci śliwki węgierki są doskonałym źródłem witamin C, A i E oraz minerałów takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Witamina C wzmacnia odporność, witamina A wspiera prawidłowy rozwój wzroku, a witamina E działa jako silny antyoksydant. Ponadto, śliwki zawierają pektyny i kwasy organiczne, które pomagają w regulacji trawienia i zapobiegają zaparciom.

3. Śliwki węgierki na problemy trawienne

Śliwka węgierka jest nie tylko smaczna, ale również posiada liczne właściwości lecznicze dla dzieci i dorosłych. Zawiera witaminy z grupy B, które koją układ nerwowy, oraz błonnik, który poprawia pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami. Śliwki w postaci suszonej zawierają pięć razy więcej błonnika niż świeże owoce, co czyni je skutecznym środkiem na problemy trawienne.

Dorosłym śliwki węgierki mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu dzięki zawartości błonnika i antyoksydantów. Regularne spożywanie śliwek może także zapobiegać miażdżycy i chorobom nowotworowym. Witamina K i C zawarte w śliwkach pomagają w zwalczaniu pękających naczynek i poprawiają procesy krzepnięcia krwi.

Warto pamiętać o umiarkowanym spożywaniu śliwek węgierek. Nadmiar może prowadzić do wzdęć i biegunek, dlatego zawsze należy zachować zdrowy rozsądek.

4. Sposób na suchą skórę

Nie tylko owoce śliwki węgierki mają korzystny wpływ na zdrowie. Wyciąg z kory drzewa śliwki może zapobiegać schorzeniom prostaty, a kosmetyki na bazie wyciągu z pestek śliwek nawilżają i odżywiają skórę, co jest szczególnie korzystne dla osób z suchą i wrażliwą skórą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze