Trwa ładowanie...

Nowe ustalenia naukowców przerażają. "Wieczne chemikalia" w kawie, jajach, ryżu

Avatar placeholder
13.07.2024 14:27
Nowe ustalenia naukowców przerażają. "Wieczne chemikalia" w kawie, jajach, ryżu
Nowe ustalenia naukowców przerażają. "Wieczne chemikalia" w kawie, jajach, ryżu (Adobie Stock )

Nowe badania wskazują na obecność niebezpiecznych substancji chemicznych, takich jak PFAS, w popularnych produktach spożywczych. PFAS, czyli tzw. wieczne chemikalia, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, a ich obecność w jedzeniu może wpływać na zdrowie naszych dzieci oraz kobiet planujących ciążę.

spis treści

1. PFAS w codziennej diecie

Wyniki badań opublikowano 10 lipca w czasopiśmie naukowym "Science of The Total Environment". Pisze o nich m.in. brytyjski "The Guardian".

Badania przeprowadzone na próbie 3 tys. ciężarnych kobiet wykazały, że te spożywające więcej białego ryżu, kawy, jajek oraz owoców morza mają wyższe stężenia tych toksycznych substancji w osoczu krwi oraz - po narodzinach dziecka - w mleku. To jedno z pierwszych badań, które sugeruje, że kawa i biały ryż mogą być bardziej zanieczyszczone niż inne produkty spożywcze. Ponadto, badania wykazały związek między spożywaniem czerwonego mięsa a poziomem PFOS, jednej z najniebezpieczniejszych substancji PFAS.

2. Źródła zanieczyszczeń

Zobacz film: "Cechy, które dziedziczymy po mamie"

Jak piszą naukowcy, PFAS to grupa około 16 tys. związków chemicznych stosowanych do produkcji wyrobów odpornych na wodę, plamy i ciepło. Są nazywane "wiecznymi chemikaliami", ponieważ nie rozkładają się naturalnie i mają tendencję do akumulowania się w organizmach ludzkich.

Te substancje są związane z licznymi problemami zdrowotnymi, takimi jak nowotwory, wady wrodzone, choroby wątroby, choroby tarczycy oraz spadek liczby i jakości plemników.

3. Zanieczyszczone jedzenie

PFAS mogą zanieczyszczać jedzenie na wiele sposobów. W przypadku ryżu badacze podejrzewają, że źródłem zanieczyszczeń jest skażona gleba lub woda rolnicza.

Badania wykazały również wyższe poziomy PFAS w jajkach od kur hodowanych na wiejskich podwórkach, co może wynikać z karmienia ich resztkami ze stołu.

4. "Wieczne chemikalia". Jak się chronić?

Spożywanie zanieczyszczonych produktów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Najlepszym sposobem na zmniejszenie ekspozycji na PFAS jest unikanie produktów, które mogą być zanieczyszczone, co - w świetle najnowszych badań - nie jest takie łatwe.

Warto wybierać produkty organiczne, które są mniej narażone na skażenie chemikaliami. Spożywanie zróżnicowanej diety, bogatej w owoce, pełnoziarniste produkty i błonnik, również może pomóc w obniżeniu poziomu PFAS w organizmie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze