Pokazał, co kryje się w środku. "Teraz nigdy więcej nie tknę brokułów"
Brokuły często trafiają na talerze Polaków. Nic dziwnego, są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, żeby zawsze je dokładnie umyć. W przeciwnym razie w małych różyczkach mogą kryć się nieproszeni goście. W mediach społecznościowych pojawiły się filmiki, które pokazują, co może siedzieć w brokułach.
1. Brokuły – właściwości zdrowotne
O zaletach brokułów można mówić wiele. Warzywa te są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak: witamina A, witamina C, witamina K, potas, żelazo czy kwas foliowy. Wspomagają one układ odpornościowy, chronią przed chorobami serca, dbają o kości i wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Z uwagi na to, że są niskokaloryczne, pomagają utrzymać odpowiednią wagę, a także wpływają pozytywnie na trawienie i regulują poziom cukru. Korzystnie wpływają także na zdrowie oczu oraz wykazują właściwości przeciwalergiczne. Z wyżej wymienionych powodów brokuły są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw.
2. Nieproszeni goście w brokułach
Wszystkie warzywa trzeba przepłukać, ale w przypadku brokułów sprawa nie wydaje się taka prosta. Szybkie mycie może nie rozwiązać problemu, jakim są nieproszeni goście w brokułach. Okazuje się, że w małych różyczkach lubią się chować bardzo małe owady. Ich wygląd nie tylko obrzydza, ale również sprawia, że apetyt szybko znika.
W mediach społecznościowych regularnie pojawiają się filmiki, na których widać, jak wiele owadów może się skrywać w jednym warzywie. Internauci są przerażeni, ponieważ nie wszyscy byli tego świadomi. - Przestałem jeść truskawki przez TikToka, teraz nigdy więcej nie tknę brokułów – pisze jeden z nich.
@andrelifehack Broccoli 🤢#andreiemelianov #lifehack #andrelifehack #lifehacks ♬ оригинальный звук - This is hack
3. Jak umyć brokuły?
Pojawia się więc pytanie, jak należy myć brokuły, by mieć pewność, że pozbędziemy się owadów? Można opłukać całą główkę, ale w dalszej kolejności bezpieczniej będzie podzielić warzywo na różyczki. Trzeba je zalać chłodną wodą wymieszaną z octem (proporcje to 5 łyżek na litr wody) i poczekać kilka minut.
Aby pozbyć się pestycydów, można przygotować drugi roztwór z sodą oczyszczoną (1 łyżka sody na litr wody). Następnie płuczemy warzywo pod bieżącą wodą i pozostawiamy do wysuszenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl