Wskazania żywieniowe dla dzieci i młodzieży
Jesteś tym, co jesz, a raczej Twoje zdrowie zależy od tego, co i ile zjesz.Czy naprawdę zastanawiasz się nad tym, przygotowując posiłek dla Twojego dziecka? Może, niestety, należysz do osób, które do kosza w supermarkecie wkładają tylko produkty znane z reklam? A czy widziałeś kiedyś reklamę jabłek, brokułów, chleba graham albo kaszy?
W Twoich rękach jest zdrowie Twojego dziecka. To, czym je nakarmisz ma znacznie większy wpływ na jego zdrowie, niż geny, środowisko czy działania służby zdrowia. To styl życia (czyli sposób odżywiania, aktywność fizyczna, unikanie używek, sposób reagowania na stresy) jest w największym stopniu odpowiedzialny za zdrowie człowieka.
Piramida zdrowego żywienia to abecadło dla rodziców, którym zależy na prawidłowym rozwoju swoich dzieci. Rysunek przedstawia piramidę zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży, opracowaną w Instytucie Żywności i Żywienia (źródło: www.izz.waw.pl).
Kolejne piętra piramidy przedstawiają 5. grup żywności. Podstawą piramidy, a tym samym zdrowej diety, są produkty zbożowe (zalecane 5. porcji dziennie), warzywa (zalecane 4 porcje dziennie) i owoce (zalecane 3. porcje dziennie). Produkty mleczne powinny być spożywane w ilości 3-4. porcje dziennie. Kolejną zalecaną grupą są: mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych – w codziennym jadłospisie zaleca się 2 porcje produktów z tej grupy. Wierzchołkiem piramidy są tłuszcze. Zalecane są tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Ryc. VII.1. Konsekwencje zdrowotne otyłości. (Źródło: Instytut Żywności i Żywienia 2009)
I jeszcze jedna ważna uwaga. Porcja to nie znaczy cały posiłek. Jedząc na śniadanie dwie kanapki z wędliną, pomidor i wypijając kubek kakao spożywamy 2. porcje węglowodanów, 1. porcję mięsa, 1. porcję warzyw i 1. porcję mleka.
Przykładowe porcje:
- Produkty zbożowe:
1 kromka chleba (50g)
1 mała bułka (50g)
1/3 szklanki płatków śniadaniowych , müsli
1/2 szklanki gotowanego ryżu, kaszy
1 szklanka gotowanego makaronu
- Warzywa:
1 duży ziemniak (100g)
1 średni pomidor, ogórek lub papryka (100g)
1 szklanka surowych warzyw liściastych
½ szklanki innych warzyw (surowych lub gotowanych)
¾ szklanki soku z warzyw
- Owoce:
1 średnie jabłko, brzoskwinia, banan (100g)
1 szklanka małych owoców (maliny, porzeczki, jagody
10 truskawek
20 czereśni, winogron
szklanki soku owocowego
- Nabiał:
1 szklanka mleka lub jogurtu (250 ml)
2 plasterki żółtego sera (40 g)
1 średni plaster twarogu (70 g)
- Mięso, drób, ryby, jajka, orzechy:
60-100g gotowanego mięsa, drobiu
100g ryby
udko kurczaka, 1 piersi kurczaka (100g)
5 plasterków chudej wędliny (100g)
1 szklanki gotowanej fasoli, grochu
1 jajko równoważy 30g chudego mięsa
Tekst pochodzi z publikacji "Zdrowie dziecka a otyłość" udostępniony został za uprzejmością wydawnictwa MedPharm Polska.