Prawdziwe siedlisko rtęci. Najgorsza ryba, niestety Polacy się zajadają
Panga to ryba ciesząca się dużą popularnością w Polsce między innymi ze względu na cenę . Niestety, jest to jeden najgorszych wyborów, jeśli chodzi o ryby. Szczególnie nie poleca się jej dla dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią.
1. Tania ryba słodkowodna - panga
Filety z pangi są często wybierane głównie ze względu na ich łagodny smak, brak charakterystycznego "rybiego" zapachu i niską cenę, co sprawia, że są często mylnie odbierane jako idealna ryba dla dzieci. Niemniej jednak, w rzeczywistości jej wybór stanowi jedną z najgorszych możliwych decyzji.
Kwestia, która zaskakuje wiele osób, to fakt, że panga nie jest odmianą ryby morskiej, a słodkowodnej. Pangi występują naturalnie na obszarach rzeki Mekong, jednak w szerokiej sprzedaży dostępne są zazwyczaj pangi pochodzące z hodowli. Standardy hodowli tej ryby są zdecydowanie względne i niekoniecznie gwarantujące najwyższą jakość. Dlaczego nie zaleca się podawania pangi dzieciom?
2. Hodowla pangi
Panga, jedna z popularnych ryb, zwykle hodowana jest w niezbyt przestronnych zbiornikach, które dzieli z licznymi innymi osobnikami. Niestety, takie warunki prowadzą do silnego zanieczyszczenia wody, co znacznie utrudnia kondycyjny rozwój i wzrost pangi.
Takie środowisko wymaga od hodowców interwencji w postaci antybiotyków i hormonów, które mają wzmacniać bytowanie narybku i dorosłych ryb. Począwszy od sztucznego indukowania tarła, przez wprowadzanie do organizmu ryb różnorakich środków chemicznych, cały cykl hodowli pangi budzi wiele kontrowersji. Zarówno metoda karmienia, jak i warunki, w jakich te ryby najczęściej przebywają, stanowią temat do dyskusji.
Większość tych ryb spędza swoje życie w zamkniętych klatkach, co znacznie ogranicza ich zdolność do swobodnego poruszania się. Dieta ryb opiera się zazwyczaj na syntetycznych, wysokoenergetycznych paszach, ponieważ hodowcom zależy na jak największym wzroście w możliwie jak najkrótszym czasie.
3. Panga jest narażona na zanieczyszczenia
Stan wód w których hodowana jest panga pozostawia wiele do życzenia. Do jej mięsa przenikają szkodliwe substancje, w tym metale ciężkie, takie jak rtęć. To jedna z najbardziej podatnych na zanieczyszczenia ryb. Co więcej, w mięsie pangi mogą występować trudne do wykrycia pasożyty.
Nie jest tajemnicą, że mięso pangi często zawiera nie tylko antybiotyki, hormony i metale ciężkie, ale jest również naszpikowane substancjami zatrzymującymi wodę. Po zastosowaniu tej techniki, filety pangi są cięższe niż standardowo, a mięso sprawia wrażenie bardziej jędrnego i soczystego.
4. Wartości odżywcze pangi
Rozważając specyfikę procesu hodowli ryby pangi, trudno oczekiwać, że jej mięso będzie pełne substancji odżywczych. Panga dostarcza mało składników odżywczych, które standardowo zaliczamy do atutów ryb w naszej diecie.
Znajdziemy w niej minimalne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, wapnia czy magnezu. Natomiast jej pozytywy kończą się na obecności witaminy B12, której jest nieco więcej.
Dla osób, którym zależy na zdrowych i pełnych wartości odżywczych rybach, rezygnacja z wyboru pangi powinna nastąpić jak najszybciej. Szczególnie, jeśli tę rybę planujemy podać dzieciom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl