Trwa ładowanie...

Produkty, które utrudniają zapamiętywanie

Avatar placeholder
18.06.2017 09:41
Produkty, które utrudniają zapamiętywanie
Produkty, które utrudniają zapamiętywanie

Prawidłowa dieta wpływa pozytywnie nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo niektóre składniki pogarszają funkcje poznawcze, gromadzą się w naczyniach krwionośnych, pogarszając tym samym koncentrację i pamięć. Warto wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty, które zaburzają higienę umysłu.

1. Czego nie jeść?

• Popcorn. Same ziarna kukurydzy nie zagrażają pracy naszego umysłu. Jest tak w przypadku opakowań, do których jest wsypywany popcorn. W większości znajduje się PFOA, czyli kwas perfluorooktanowy, który według naukowców ma wpływ na niepłodność, zaburzenia koncentracji i pamięci, a także szybki przyrost masy ciała. Jeśli już wybierzemy popcorn, to lepiej kupić ten klasyczny, możliwy do przygotowania na patelni, a nie w mikrofalówce.

istnieją produkty, których najlepiej nie pożywać, a by móc cieszyć się dobrą koncentracją
istnieją produkty, których najlepiej nie pożywać, a by móc cieszyć się dobrą koncentracją (123RF)

Napoje gazowane. Najważniejsze, aby zwrócić uwagę, czy w składzie napoju występuje BVO, czyli toksyczny olej roślinny. Bardzo często ten składnik znajduje się w napojach o smakach cytrusowych. Jakie ma zadanie ten składnik? Jest środkiem niepalnym, który ma zachować substancje aromatyzujące. Mniejsza ilość BVO nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu, ale w niektórych przypadkach może doprowadzić do zachwiania równowagi gospodarki hormonalnej, zaburzeń nerwowych, utraty pamięci i powstania wyprysków na twarzy. W zamian lepiej wypić wodę niegazowaną czy lekką herbatę.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

• Tuńczyk. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie ryb. Jednak zwracają uwagę na to, że nie należy jeść tuńczyka więcej niż 2 razy w tygodniu. Dlaczego tuńczyk? Ponieważ należy do ryb, które zawierają w sobie dużą ilość rtęci, a więc pierwiastka powodującego znaczny spadek zdolności poznawczych.

• Sos sojowy. Tak jak wszystko tak i sos sojowy używany w mniejszych ilościach nie powinien wpływać destrukcyjnie na organizm. Jednak trzeba pamiętać, że jedna łyżka produktu to jakieś 40 proc. dziennego zapotrzebowania na sól. Za duża ilość soli w organizmie zaburza przepływ krwi do mózgu, a to w następstwie pogarsza koncentrację i połączoną z nią pamięć.

Musisz to wiedzieć

• Babeczki. Należy zwracać szczególną uwagę na to, co kupujemy w sklepie. Trzeba czytać etykiety produktu, skład, ponieważ np. 1/3 babeczki może się składać z tłuszczów nasyconych lub węglowodanów. Częste jedzenie tego rodzaju produktów może doprowadzić nie tylko do szybkiego przyrostu wagi, ale także do blokady koncentracji, zaburzeń funkcji poznawczych. Dlatego najlepszym wyjściem będzie wykonanie babeczek w warunkach domowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze