Nie będą już robić się czarne. "Całe życie żyłam w kłamstwie"
Banany w upalne dni czernieją jeszcze szybciej i krócej nadają się do zjedzenia. Jak je zatem przechowywać, by nie trzeba było ich wyrzucać do kosza niedługo po kupieniu? Znana w Wielkiej Brytanii blogerka kulinarna obaliła popularny mit związany z tymi pożywnymi owocami i wskazała sposób, który przedłuża ich świeżość.
1. Gdzie trzymać banany?
Każdy z nas to zna: zakupione w sklepie banany lądują w misie na owoce ustawionej w kuchni, a niedługo później ciemnieją i pokrywają się nieestetycznymi plamami. W tym stanie mało kto chce je jeść. Kiść owoców trafia więc do kosza.
Co zatem zrobić, by banany dłużej pozostały świeże? Brytyjska blogerka Camilla, która prowadzi kulinarną stronę fabfood4all.co.uk, zdradziła, że podobnie jak wiele innych osób przez wiele lat swojego życia wierzyła w mit, jakoby bananów nie wolno było przechowywać w lodówce. Tymczasem okazuje się, że włożenie ich do chłodu opóźnia proces dojrzewania.
- Wygląda na to, że przez całe życie żyłam w kłamstwie. Zawsze mi mówiono, że nie można trzymać bananów w lodówce, bo robią się czarne - mówi Camilla na nagraniu, które opublikowała na TikToku.
Blogerka odkryła, że przechowywanie tych pożywnych owoców w lodówce ma sens po tym, jak usłyszała od córki, że robią tak jej koleżanki. Postanowiła więc przetestować ten sposób.
- W zeszłym tygodniu moja córka powiedziała mi, że wszyscy jej znajomi ze studiów trzymają banany w lodówce, więc trzymałam je w lodówce przez całe cztery dni, kiedy już dojrzały - opowiada.
- Normalnie byłyby już całkowicie czarne i pokryte plamami, więc otworzę banana i zobaczę, czy to prawda, czy można trzymać banana w lodówce, żeby nie zrobił się czarny - dodała, zdejmując skórkę z jednego z owoców.
Okazało się, że owoc w środku jest jasny i idealnie dojrzały. Zaskoczona Camilla próbuje banana na wizji i dodaje zachwycona: - Każdego dnia uczysz się czegoś nowego!.
@fabfood4all My whole belief system was shattered today with the discovery that you CAN keep ripe bananas in the fridge. That's a whole life time of believing differently. Did you know this? #bananastorage #bananahack #bananafacts #foodmyth #fyp ♬ original sound - Fab Food 4 All
2. Od kiedy dzieci mogą jeść banany?
Banany to idealna przekąska dla dziecka. Zawiera liczne witaminy, minerały, a także inne substancje odżywcze, które sycą i dodają energii. Co ciekawe, owoce te są cennym źródłem tryptofanu, który rozkładając się w organizmie, uwalnia serotoninę nazywaną hormonem szczęścia.
Dzięki zawartości witamin pomagają zwalczać wolne rodniki, które mogą osłabić układ odpornościowy, a do tego pomagają organizmowi w produkcji przeciwciał i czerwonych krwinek.
Do tego banany zawierają pektyny, które wiążą treść pokarmową, oraz potas, który skutecznie ułatwia uzupełnienie elektrolitów.
Dzieci mogą jeść banany, gdy są już gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około szóstego miesiąca życia. Dla najmłodszych banana możemy rozgnieść widelcem lub, jeśli jest odpowiednio miękki, pokroić w słupki. Dobrym pomysłem jest też posypanie owocu ekspandowanym amarantusem lub mielonymi orzechami czy ziarnami, co zwiększy wartość odżywczą przekąski.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl