Skąd się bierze alergia na mleko?
Alergie pokarmowe są bardzo kłopotliwe. Można powiedzieć, że prym wśród nich wiedzie mleko krowie, gdyż może ono występować w różnych produktach. Mleko krowie może być obecne w pieczywie, a także w wędlinach oraz innych produktach. Bardzo często u osób z alergią na mleko krowie pojawiają się alergie krzyżowe, co jeszcze bardziej utrudnia funkcjonowanie. Alergia na mleko może być tak silna, że niezbędne jest czasem całkowite zrezygnowanie z niego.
1. Alergia na mleko
Dla większości chorych pojawienie się alergii na mleko jest sporą niedogodnością. Nie dość, że mleko i jego produkty są stałymi składnikami naszej diety, są również bogate w wapń, białko, magnez i witaminy. Wiele osób nie wyobraża sobie filiżanki kawy bez mleka. Kiedy pojawia się alergia, niestety trzeba z niego najczęściej zrezygnować. Mleko zawiera sporo dobroczynnych składników odżywczych, ale niektóre z nich mogą być przyczyną powstawania alergii na mleko a nawet nietolerancji pokarmowej. Wraz z alergią na mleko mogą także pojawiać się alergie krzyżowe. To reakcja alergiczna, która występuje w tym samym czasie i jest spowodowana przez minimum dwa alergeny, których budowa białkowa jest do siebie zbliżona. Alergiczne reakcje krzyżowe mogą zachodzić między różnymi alergenami pokarmowymi, a także między alergenami pokarmowymi oraz wziewnymi lub kontaktowymi.
2. Czym różni się alergia od nietolerancji mleka?
Alergia to nieprawidłowa, zbyt intensywna odpowiedź układu immunologicznego na substancje, które nie są dla niego groźne. W przypadku alergii na mleko tymi substancjami są białka w nim zawarte. Nietolerancja mleka to nietolerancja laktozy, czyli cukru mlekowego. W wyniku nietolerancji pojawiają się problemy z trawieniem laktozy. Ich przyczyną jest niedobór laktazy. W wyniku niedoboru tego enzymu po spożyciu mleka pojawiają się najczęściej: ból brzucha, biegunka, nudności, wzdęcia.
3. Jak objawia się alergia pokarmowa?
Należy zdawać sobie sprawę z tego, że alergie pokarmowe nie zawsze są związane z przewodem pokarmowym. Mogą one przyjmować postać skórną, taką jak:
- pokrzywka,
- swędzenie,
- atopowe zapalenie skóry. Alergie pokarmowe mogą także wywoływać inne, nieprzyjemne objawy, takie jak:
- stany zapalne gardła,
- kaszel,
- katar,
- kichanie.
Jak widać, alergia pokarmowa może mieć objawy podobne do innych rodzajów alergii. Może nawet prowadzić do pojawienia się przekrwienia spojówek, bólów mięśni, a nawet zaburzeń snu.
4. Dieta w przypadku alergii na mleko
Dieta w przypadku alergii na mleko jest bardziej restrykcyjna niż dieta w nietolerancji laktozy. Osoby, które cierpią na alergię na mleko, zazwyczaj zmuszone są do całkowitej rezygnacji z mleka oraz jego przetworów. Nie mogą spożywać nawet masła, jogurtu czy śmietany. W przypadku nietolerancji laktozy chorzy mogą jadać przetwory mleczne, które zostały przetworzone przez odpowiednie mikroorganizmy. W przypadku nietolerancji laktozy można spożywać jogurty i kefiry.
Zobacz także:
5. Czym zastąpić mleko?
W przypadku alergii na mleko należy całkowicie z niego zrezygnować. Na szczęście, mleko krowie można zastąpić innymi produktami, które mogą być używane w zastępstwie. Można używać:
- mleka migdałowego,
- mleka sojowego,
- mleka kokosowego,
- mleka ryżowego.