Trwa ładowanie...

Wiosenny afrodyzjak. Tak leczono bezpłodność w starożytnych Chinach

Avatar placeholder
24.04.2024 08:52
Obowiązkowy element diety każdej kobiety. Poprawiają płodność i dbają o zdrowie przyszłej mamy
Obowiązkowy element diety każdej kobiety. Poprawiają płodność i dbają o zdrowie przyszłej mamy (Pixabay )

Starasz się o dziecko, jesteś już w ciąży, a może po prostu chcesz nieco podkręcić temperaturę w sypialni? Jeśli tak, to koniecznie wprowadź do swojej diety szparagi. Ten wiosenny afrodyzjak okazuje się niezwykle skuteczny.

spis treści

1. Wiosenny afrodyzjak

Szparagi były wykorzystywane w leczeniu niepłodności już w starożytnej chińskiej medycynie. Wszystko dzięki ich właściwościom zwiększającym libido i poprawiającym funkcje seksualne.

Warzywo nie ma żadnych mistycznych zdolności, ale pełno w nim składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm kobiety. Ten silny afrodyzjak zwiększa ochotę na seks, a tym samym szanse na zajście w ciążę.

Zobacz film: "Agnieszka Ziółkowska o politykach. "Hipokryzja, brak spójności i kłamczuszkowanie""

Kobiety przy nadziei oraz karmiące piersią również powinny sięgać po szparagi i mogą je spożywać bez obaw. Są zdrowe zarówno dla mamy, jak i maluszka, więc naprawdę warto wzbogacić nimi jadłospis.

Szparagi
Szparagi (Pixabay )

2. Cenne składniki dla przyszłych mam

Fitoestrogeny poprawiają kobiece libido. Ten naturalny roślinny hormon jest odpowiednikiem estrogenu. Ponadto pełno w nich chlorofil, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Chlorofil nie tylko chroni przed infekcjami, ale także obniża ryzyko rozwoju nowotworów, hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników i świetnie oczyszcza organizm z różnych toksyn.

W szparagach znajdziemy też sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla zdrowego rozwoju płodu i wspiera organizm przyszłej mamy. Dodatkowo wspiera układ nerwowy i krążenia, dba o serce i chroni przed anemią.

3. Bomba witamin i minerałów

Na tym wcale nie kończą się korzyści szparagów. Są też źródłem asparaginy, która wspiera funkcjonowanie nerek i układu nerwowo-mięśniowego oraz glutationu znanego ze swoich przeciwnowotworowych właściwości.

Różnicę odczują też jelita. Błonnik i inulina zapobiegają zaparciom, dbają o zdrowie układu trawiennego i wspierają zdrową wagę. W szparagach znajdziesz też magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, rutynę i saponiny.

Wiosenne warzywo jest wartościowym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Korzystnie wpływa na zdrowie całego organizmu, dlatego powinno na stałe trafić do codziennego jadłospisu każdej kobiety.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze