Witamina PP w organizmie dziecka. Właściwości, objawy niedoboru, źródła
Witamina PP występuje w wielu powszechnie dostępnych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Stąd też zachodzi niewielkie ryzyko niedoborów tej witaminy. Odpowiada za wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie - jest odpowiedzialna między innymi za prawidłową pracę mózgu. Jakie ma właściwości? W jakich pokarmach występuje, jakie są objawy niedoboru witaminy PP u dzieci?
1. Czym jest witamina PP
Witamina PP (witamina B3, niacyna) to wspólne określenie dwóch związków o podobnych właściwościach: nikotynamidu i kwasu nikotynowego. Nazwa jej nadana - witamina PP, gdyż dawniej uznawana była za czynnik przeciwpelagryczny.
Może być dostarczana z pokarmem, a także syntetyzowana w organizmie człowieka z tryptofanu z udziałem witamin: B1, B2 i B6. W taki sposób zsyntetyzowana witamina PP zaspokaja jedynie połowę dziennego zapotrzebowania.
Razem z koenzymami NAD i NADP, którą są pochodnymi witaminy B3, uczestniczy w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek, a także w produkcji czerwonych krwinek i syntezie hormonów stereoidowych (hydrokortyzol, progesteron, estrogen, testosteron). hormonu trzustki (insuliny) i tarczycy (tyroksyny).
2. Jakie właściwości ma witamina PP?
Niacyna pełni szereg ważnych funkcji w organizmie:
- pomaga w procesie detoksykacji organizmu;
- uczestniczy w procesach syntezy hormonów;
- przyspiesza gojenie ran;
- działa jako środek antydepresyjny;
- przeciwdziała pelagrze;
- ma korzystny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci;
- obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu;
- reguluje pracę układu pokarmowego (trzustki i wątroby);
- obniża ciśnienie krwi;
- wspomaga działanie mięśni;
- poprawia ukrwienie skóry;
- zmniejsza bóle menstruacyjne, pomaga regulować cykle;
- pomaga na zawroty głowy i szumy uszne.
3. Źródła witaminy PP
Niacyna występuje w żywności spożywanej na co dzień. Do jej źródeł możemy zaliczyć:
- wieprzowinę;
- cielęcinę;
- indyk;
- kurczak;
- wołowina;
- wątroba;
- ryby (makrela, łosoś);
- mleko;
- sery;
- jaja;
- ziemniaki;
- orzechy ziemne;
- produkty zbożowe pełnoziarniste.
4. Zalecane dzienne spożycie witaminy PP u dzieci
W przypadku dzieci:
- od 1. do 3. roku życia - 6 mg;
- od 4. do 6. roku życia - 8 mg;
- od 7. do 9. roku życia - 12 mg.
U chłopców:
- od 10. do 12. roku życia - 12 mg;
- od 13. do 18. roku życia - 16 mg.
U dziewcząt:
- od 10. do 12. roku życia - 12 mg;
- od 13. do 18. roku życia - 14 mg.
5. Objawy niedoborów witaminy PP u dzieci
Przy długotrwałym niedoborze witaminy B3 mogą wystąpić następujące objawy:
- pelagra;
- nadwrażliwość na światło słoneczne;
- bezsenność i ogólne osłabienie;
- bóle głowy;
- biegunka;
- wymioty;
- choroby skóry (owrzodzenie warg, trądzik, egzemy);
- zwiększony poziom cukru we krwi;
- skurcze oskrzeli i problemy z oddychaniem;
- parestezje;
- problemy z chodzeniem;
- skurcze mięśni.
6. Nadmiar witaminy PP w organizmie dziecka
Witamina PP wykazuje niską toksyczność, jej nadmiar zaś usuwany jest razem z moczem. Duże przedawkowanie możliwe jest tylko wskutek nieprawidłowej suplementacji tej witaminy.
Objawy przedawkowania to:
- bóle głowy;
- szumy uszne;
- nadmierna potliwość;
- przy dużym przedawkowaniu witamina może uszkodzić wątrobę, powodując żółtaczkę.