6 z 7Zakrzepica żylna – odpowiednia dieta
Leczenie zakrzepicy warto wspomagać odpowiednią dietą. Co należy wykluczyć z menu?
Na pewno cukier - słodycze, słodkie napoje gazowane, gotowe wypieki, miody i dżemy.
Nie wpływają one korzystnie na stan naczyń krwionośnych.
Unikać należy również nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych (czerwonego mięsa), soli, alkoholu i kawy.
Z naszego menu usuwamy więc: smalec, słoninę, tłuste mięsa, boczek, olej palmowy, kokosowy i twarde margaryny.
Wskazane jest też całkowite rzucenie palenia.
Ograniczamy też podaż witaminy K, która znajduje się w zielonych warzywach. Spożywamy je w umiarkowanej ilości i w małych porcjach.
Do diety włączamy ryby, chude mięso, fermentowane produkty mleczne, zdrowe oleje, orzechy i produkty bogate w błonnik.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Czynnik, który chroni przed alzheimerem. Nie chodzi o ilość snu