Zgaga w ciąży – domowe metody
Zgaga w ciąży jest zjawiskiem dość powszechnym. Objawia się m.in. pieczeniem w przełyku. Jej przyczyną są zaburzenia hormonalne zachodzące w organizmie kobiety, nadwaga, a także niewłaściwy sposób odżywiania się. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia zgagi w ciąży, należy wykluczyć z jadłospisu niektóre produkty spożywcze oraz zrezygnować z używek. W profilaktyce zgagi ważną rolę odgrywa również częstotliwość spożywanych posiłków, ich wielkość oraz pozycja ciała w czasie jedzenia.
1. Zgaga w ciąży – przyczyny
Ciąża nie powoduje zgagi, ale zwiększa ryzyko pojawienia się wrażenia palenia pod mostkiem, które promieniuje w kierunku szyi, powodując pieczenie w przełyku. Jako przyczynę zgagi w ciąży podaje się zaburzenia hormonalne zachodzące w organizmie brzemiennej kobiety. W tym czasie w ciele przyszłej matki dominuje progesteron, który powoduje rozluźnienie zwieracza przełyku. Zgaga może wystąpić już w pierwszym trymestrze ciąży, a jej objawy mogą przybrać na sile w drugim i trzecim trymestrze.
Zgaga może być również wynikiem powiększającej swoje rozmiary macicy, która nachodzi na ścianki jelita i żołądka. Ucisk macicy na te narządy układu pokarmowego powoduje zwiększone ryzyko cofania treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Bezpośrednia przyczyna zgagi to niewłaściwy sposób odżywiania się ciężarnej kobiety i niehigieniczny styl życia (stosowanie używek: picie alkoholu i palenie papierosów).
2. Domowe sposoby na zgagę w ciąży
Metody leczenia zgagi w domu są bezpieczne dla ciężarnej kobiety i jej dziecka. Dopiero wówczas, gdy nie przyniosą ulgi w dolegliwościach bólowych, można sięgnąć po leki na zgagę (najlepiej preparaty ziołowe i leki neutralizujące działanie kwasów żołądkowych). Wcześniej ten krok należy skonsultować z lekarzem. Ryzyko pojawienia się zgagi zmniejszy się, jeżeli kobieta w ciąży zrezygnuje z niektórych produktów spożywczych i używek, a mianowicie:
• papierosów,
• alkoholu,
• słodyczy (głównie czekolady),
• napojów słodzonych i gazowanych,
• kawy,
• mocnej herbaty,
• tłustego i ciężkostrawnego, kalorycznego jedzenia,
• ostrych przypraw (chilli, pieprz),
• cebuli,
• owoców cytrusowych,
• pomidorów,
• mięty i cukierków miętowych,
• przyprawiania potraw octem lub przetworów z octem (marynowanych grzybków).
Musisz to wiedzieć
Zaleca się, aby kobieta w ciąży spożywała posiłki w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny), a ich porcje powinny być niewielkie. Jeżeli ciężarna zje zbyt dużo, następstwem będzie uczucie palenia w przełyku. Należy pamiętać, że nadwaga i otyłość sprzyjają pojawieniu się zgagi, dlatego w czasie ciąży nie należy się przejadać, a jedynie zwiększyć ilość spożywanych kalorii o kilkaset.
Zgaga najczęściej pojawia się, gdy leżymy i nasila się, gdy zginamy tułów do przodu. Dlatego też, aby zapobiec tej dolegliwości, należy jeść posiłki na siedząco przy wyprostowanych plecach i w tej pozycji pozostać jeszcze przez kilka chwil po zjedzeniu. Kolację należy spożywać co najmniej 3 godziny przed snem. Czasami pojawia się zgaga w nocy. Aby się jej ustrzec, kobieta w ciąży na czas snu powinna przyjąć pozycję półleżącą.