Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa
W dzisiejszych czasach bardzo często słyszy się o glutenie czy laktozie w towarzystwie takich pojęć jak: histamina, alergia, odczyn zapalny. W natłoku informacji łatwo jest pomylić dwie podstawowe reakcje organizmu, czyli nietolerancję pokarmową i alergię pokarmową. Znamienne jest to, że nietolerancja pokarmowa jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej osób. Należy jednak wiedzieć, że nie jest tym samym, co alergia pokarmowa. Warto więc znać różnice między nietolerancją pokarmową a alergią pokarmową.
1. Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa pojawia się, kiedy w organizmie występuje nadwrażliwość na pewien określony rodzaj żywności lub jej składnik. Dany produkt lub składnik jest najczęściej bez problemu tolerowany przez większość ludzi. Nietolerancja pokarmowa objawia się niechcianymi i nieprzyjemnymi symptomami. Występują one zawsze, kiedy spożyjemy klasyczną porcję pokarmu, który zawiera nietolerowany składnik. Najbardziej charakterystycznym symptomem nietolerancji pokarmowej są wzdęcia i bóle brzucha. Mogą jednak wystąpić objawy, które są trudne do skojarzenia z nietolerancją pokarmową lub są symptomami ukrytymi. Należą do nich:
- powtarzające się migreny,
- powtarzające się infekcje,
- bóle reumatyczne,
- zaczerwienienia skóry,
- wypryski na skórze,
- swędzenie skóry,
- suchość skóry.
Kiedy zostanie postawiona właściwa diagnoza, poprawia się jakość życia osoby, która zmaga się z nietolerancją pokarmową. Wystarczy, że będzie dokładnie zwracała uwagę na to, co je i wykluczy z jadłospisu produkty lub składniki, które powodują nietolerancję pokarmową. Może to być oczywiście odrobinę uciążliwe, gdyż należy zwracać uwagę na wszystko co się je. Można jednak do tego szybko przywyknąć i po pewnym czasie nawet robienie zakupów będzie przyjemnością.
2. Różnice między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową
Można wyróżnić trzy etapy traktowania obydwu schorzeń. Obserwacja symptomów to pierwszy etap. Drugim etapem jest diagnoza. Trzecim – wykluczenie szkodliwych produktów. Mimo że alergia oraz nietolerancja mają różny przebieg, są ze sobą mylone. Aby skutecznie je odróżnić, wystarczy dobrze przeanalizować symptomy. Gdy organizm jest uczulony na dany produkt, wzrasta stężenie substancji o nazwie histamina. Alergia jest niczym innym, jak skutkiem wzrostu histaminy w organizmie. W przypadku alergii reakcja na alergen jest natychmiastowa. Może to być obrzęk, wysięk z nosa, swędzenie skóry, katar. Natomiast nietolerancja pokarmowa charakteryzuje się znacznie dyskretniejszymi objawami. Mogą się pojawić: migrena, wzdęcia, zaparcia, infekcje, problemy ze skórą. Może mieć ona także wiele niespecyficznych objawów, dlatego bywa trudna do zdiagnozowania. Najpewniejszą metodą na ustalenie, czy zmagamy się z alergią czy nietolerancją pokarmową, są testy skórne oraz testy z krwi lub kału. Pozwalają one także na precyzyjne określenie, które produkty powinny być wykluczone z diety.
3. Jakie są przyczyny nietolerancji pokarmowej?
Przyczyny nietolerancji pokarmowej są złożone. Główny powód jej wystąpienia może być zarówno jeden, jak i może być ich kilka. Można do nich zaliczyć:
Zobacz także:
- dziedziczenie – u niektórych osób nietolerancja pokarmowa może się pojawić w wyniku skłonności genetycznych;
- zbyt restrykcyjne przestrzeganie higieny. Jeśli zbyt mocno przestrzegamy zasad higieny, uniemożliwiamy naszemu organizmowi wytworzenie odpowiedniego poziomu odporności. To znamienne, że zbyt duży poziom higieny może prowadzić do obniżenia poziomu odporności;
- zbyt wczesne urozmaicanie diety. Należy pamiętać, że przewód pokarmowy niemowląt nie jest przystosowany do dużej różnorodności pokarmowej. Jeśli dziecko będzie miało zbyt wcześnie urozmaicaną dietę, ryzyko pojawienia się alergii i nietolerancji laktozy jest znacznie większe;
- produkty pochodzące z innych stref klimatycznych – chętnie spożywane egzotyczne potrawy, owoce i przyprawy pochodzące z innych stref klimatycznych mogą być przyczyną pojawiania się nietolerancji pokarmowej;
- przemysł – stosowanie sztucznych aromatów, konserwantów i przemysłowe sposoby przetwarzania żywności wpływają na pojawianie się alergenów. Także zanieczyszczenie związane bezpośrednio z przemysłem wpływa na pojawianie się nietolerancji pokarmowej. To właśnie zatrucia metalami ciężkimi bardzo często odpowiadają za pojawienie się nietolerancji glutenu, produktów mlecznych, a także białek jaj.