Domowe sposoby na zgagę w ciąży
Domowe sposoby na zgagę w ciąży muszą być przede wszystkim bezpieczne dla matki i dziecka. Zanim wymęczona zgagą przyszła matka sięgnie po rozwiązania farmakologiczne, powinna wypróbować bezpieczne sposoby na zgagę w ciąży, a jeśli one nie pomogą – zwrócić się do lekarza. W wielu przypadkach ciąża tylko zwiększa ryzyko pojawienia się zgagi, nie powoduje jej. Przyczyny zgagi w ciąży to najczęściej nieprawidłowości w diecie i trybie życia.
1. Skąd się bierze zgaga w ciąży?
Przyczyny zgagi w ciąży to zarówno zmiany w ciele kobiety ciężarnej, jak i dieta oraz styl życia. Dużą rolę odgrywa tu progesteron, niezbędny w czasie ciąży w dużych ilościach, ale przy okazji rozluźniający zwieracz przełyku. Sprawia to, że kobiety w ciąży są dużo bardziej narażone na nieprzyjemne pieczenie w przełyku i za mostkiem. Choroba refluksowa może być także wywołana uciskiem powiększającej się macicy na jelita i żołądek. Taki ucisk zwiększa ryzyko cofania się treści żołądkowej do przełyku. Kobiety w ciąży nie są jednak skazane na cierpienie po każdym posiłku. Najczęstszymi bezpośrednimi przyczynami zgagi w ciąży są nieprawidłowa dieta i tryb życia, które już można kontrolować samodzielnie.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Zgaga i wzdęcia w 27. tygodniu ciąży - odpowiada lek. Izabela Ławnicka
- Czym jest spowodowana zgaga po każdym posiłku? - odpowiada prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Co powoduje zgagę po jedzeniu? - odpowiada prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
2. Sposoby na zgagę w ciąży
Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się zgagi w ciąży, kobieta powinna unikać poniższych produktów i używek:
Tłuste, pikantne i ciężkostrawne potrawy na pewno nie pomogą w pozbyciu się zgagi, ale pogorszą stan osoby uskarżającej się na uciążliwe pieczenie w przełyku po jedzeniu. Zbyt duża ilość cebuli może także wywołać zgagę u osoby mającej pewne predyspozycje do pojawienia się tego zaburzenia, a więc także u osoby w ciąży. Kwaśne jedzenie, takie jak sok pomidorowy czy cytrusy oraz potrawy przyprawione octem, również pogorszą zgagę. Pamiętajmy, że mięta i miętowe cukierki mają właściwości pogarszające zgagę.
Zobacz także:
Posiłki w ciąży powinny być niewielkie, za to częste i regularne. Nie wolno się przejadać, bo zapłacimy za to silną zgagą. Jemy powoli, dokładnie przeżuwając. W czasie ciąży nie można się odchudzać, nie należy się także przejadać. Nie jemy za dwie osoby, a zwiększamy ilość spożywanych kalorii o kilkaset. W ciąży tyje się maksymalnie 13-18 kg, jeśli utyjemy więcej, znaczy to, że nasza dieta nie była właściwa, a nadwaga i otyłość sprzyjają zgadze.
Pozycja i wykonywane czynności podczas i po jedzeniu także mają wpływ na to, czy zgaga się pojawi czy nie. Najlepiej jest spożywać posiłki w wyprostowanej pozycji na siedząco. Pozycja półsiedząca także nie jest korzystna. Przez jakiś czas po zjedzeniu także dobrze jest pozostać w takiej pozycji. Leżenie po jedzeniu może wywołać zgagę! Ostatni posiłek planujmy na kilka godzin przed pójściem spać. Jedzenie tuż przed położeniem się to niemal gwarantowana zgaga, szczególnie dla kobiety w ciąży. Dla osób uskarżających się na zgagę w nocy, najlepszą pozycją do spania jest pozycja półleżąca, lub spanie na lewym boku z głową na wysokości 15 cm.