Trwa ładowanie...

Działa antybakteryjne, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poznaj cenne właściwości allicyny

Avatar placeholder
17.02.2025 11:23
Działa antybakteryjne, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poznaj cenne właściwości allicyny
Działa antybakteryjne, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Poznaj cenne właściwości allicyny (Getty Images)

Allicyna, słusznie kojarzona z czosnkiem, to substancja wykazująca szereg właściwości zdrowotnych - m.in. antybakteryjnych, antywirusowych i przeciwgrzybicznych. Jak czerpać korzyści z jej działania? Jak ją jeść i gdzie jeszcze można ją znaleźć?

spis treści

1. Allicyna - co to jest i gdzie się znajduje?

Allicyna to związek organiczny zaliczany do grupy fitoncydów. Została odkryta w latach 40. XX w. i szybko zwróciła uwagę naukowców. Jest to substancja, która powstaje w konkretnym celu - wydzielają ją niektóre rośliny, hamując w ten sposób rozwój mikroorganizmów. Allicyna jest odpowiedzialna za specyficzny zapach, przypominający ten, który czujemy po zmiażdżeniu lub przepuszczeniu przez praskę czosnku.

Oprócz jej zawartości w czosnku, allicyna występuje jeszcze w innych warzywach. Jej popularnym źródłem jest także cebula oraz por. Należy jednak pamiętać, że tak samo jak w przypadku czosnku, substancja ta wydziela się dopiero, gdy roślina zostanie uszkodzona. Co to oznacza w praktyce? Najprościej mówiąc, jeśli zjemy w całości jeden ząbek czosnku, to nie skorzystamy z drogocennego działania allicyny. Ząbek musimy rozgnieść, by otrzymać jego cenne składniki.

Warto też podkreślić, że ten związek organiczny w szybkim tempie ulega rozpadowi. Musi zatem pochodzić prosto ze świeżego czosnku, pora lub cebuli. Najlepiej będzie, jeśli przygotujemy go bezpośrednio przed jedzeniem, bez obróbki termicznej. W ciągu ostatnich lat zaczęto dodawać allicynę do różnorodnych suplementów diety.

Zobacz film: "Czy lekarz ma prawo odmówić wizyty dziecku z wysoką gorączką? Dr Jankowski wyjaśnia"

Przyjrzyjmy się właściwościom tej wyjątkowej substancji i jej wykorzystaniu w codziennym życiu.

2. Allicyna - właściwości

Właściwości antybakteryjne

Allicyna jest skuteczna w walce z bakteriami - zarówno wobec bakterii Gram dodatnich (G+), jak i Gram ujemnych (G-), podczas gdy penicylina jest nieskuteczna w stosunku do tych drugich. Co więcej, allicyna działa także wobec części szczepów, które są oporne na antybiotyki (np. gronkowiec złocisty - przyczyna wielu zakażeń w szpitalach).

Allicyna działa antyoksydacyjnie

Kolejną zaletą allicyny, zasługującą na uwagę, są jej właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że jest skuteczną substancją w walce ze stresem oksydacyjnym w organizmie, który przyczynia się do wielu poważnych chorób. Mechanizm antyoksydacyjny chroni przed działaniem wolnych rodników.

Allicyna działa antynowotworowo

Allicyna jest również skuteczna w walce z rakiem. Największą skuteczność wiąże się z jej działaniem antyoksydacyjnym, chroniącym komórki przed uszkodzeniami. Przekłada się to na zmniejszenie ryzyka mutacji, które prowadzą do rozwoju nowotworów.

Wspiera układ trawienny

Nie można zapominać o pozytywnym wpływie allicyny na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Wspieranie pracy układu trawiennego przynosi korzyści w postaci łagodzenia różnych dolegliwości trawiennych, przywraca również równowagę mikrobioty jelitowej i chroni błonę śluzową żołądka.

Poza tym allicyna działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie pokarmów i eliminując tym samym powstawanie gazów i wzdęć.

Pomaga w odchudzaniu

Jedne z przeprowadzonych badań na myszach dostarczyły innego, cennego odkrycia. Otóż analiza wyników wykazała, że allicyna może mieć pozytywny wpływ na metabolizm, uczucie głodu oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Przekłada się to na pomoc w procesie odchudzania.

Allicyna doskonale sprawdza się w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi - eliminuje gwałtowne skoki insuliny.

Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy

Obniżanie ciśnienia krwi też może być zasługą działania allicyny. Jej właściwości wpływają na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi oraz odciąża serce. Allicyna odpowiada za redukcję poziomu „złego” cholesterolu LDL, podnosząc jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Warto również wspomnieć o przeciwzakrzepowym działaniu tej substancji, chroniącym serce przed zawałem i udarem mózgu.

3. Przeciwwskazania

Wydawać by się mogło, że tak cenna substancja z długą listą korzyści, wynikających z jej spożywania, nie może powodować skutków ubocznych. Jednak allicyna pozytywnie działa na organizm tylko w przypadku zażywania rozsądnej ilości. Nadmiar, jak to ma miejsce w większości przypadków, może mieć niekorzystne działanie.

Najczęściej skutki uboczne wiążą się z dostarczeniem do organizmu zbyt dużo allicyny w postaci suplementów. W efekcie mogą pojawić się takie dolegliwości, jak: wzdęcia, zgaga, nudności, ból brzucha oraz reakcje alergiczne, np. wysypka czy uczucie swędzenia. Nie warto zatem przedawkować tej substancji.

Nie zaleca się również łączenia allicyny z lekami rozrzedzającymi krew, ponieważ może to zwiększać ryzyko krwawienia. Regularne spożywanie zbyt dużych dawek może także wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi, przyczyniając się do powstawania hipoglikemii, co jest ważne dla cukrzyków.

Reasumując, allicynę należy traktować jako dobrodziejstwo, ale w jedzeniu zachować umiar - zarówno spożywając ją w naturalnej postaci, jaki w suplementach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze