Polacy uwielbiają na śniadanie. Wyrzucisz, gdy zobaczysz skład
Serki kanapkowe to popularny wybór na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy brakuje czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych dań. Różnorodność smaków sprawia, że są chętnie wybierane przez dzieci i dorosłych. Jednak, jak alarmują dietetycy, w ich składzie można znaleźć wiele niezdrowych dodatków, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
1. Co kryją w sobie serki kanapkowe?
Podstawowym składnikiem serków typu fromage jest zazwyczaj twaróg z mleka krowiego lub śmietanka, jednakże to, co sprawia, że są tak smaczne, to dodatki takie jak sól, cukier, aromaty i wzmacniacze smaku. Niestety, często znajdziemy w nich również substancje, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Niezdrowe składniki w serkach kanapkowych:
cukier - jego obecność w serkach kanapkowych zwiększa ich kaloryczność, co może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, a w dłuższym terminie także do rozwoju chorób serca;
częściowo utwardzone oleje roślinne (np. palmowy, rzepakowy, kokosowy) - są źródłem niezdrowych kwasów tłuszczowych, które mogą prowokować stany zapalne i przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych;
dodatki jak guma ksantowa i guma guar - chociaż generalnie uznawane za bezpieczne, mogą wywoływać problemy trawienne, wzdęcia, biegunki i nudności, szczególnie u osób o wrażliwym układzie pokarmowym;
skrobia modyfikowana - choć bezpieczna, jest używana jako "zapychacz", zwiększający objętość produktu bez dodawania wartościowych składników;
karagen - może negatywnie wpływać na układ pokarmowy, przyczyniając się do występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
2. Zdrowe alternatywy
Zamiast sięgać po wysokoprzetworzone serki kanapkowe, warto wybrać zdrowsze opcje, które są równie smaczne i mogą wzbogacić naszą dietę w wartościowe składniki odżywcze:
twaróg - bogaty w białko i wapń, idealny na kanapki, szczególnie dla dzieci;
ser żółty - doskonałe źródło wapnia i białka, może być używany jako dodatek do kanapek w umiarkowanych ilościach;
hummus - bogaty w białko roślinne i zdrowe tłuszcze, świetnie sprawdza się jako pasta do pieczywa;
awokado - tłoczone lub rozgniecione na kanapce, oferuje zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały;
pasta z orzechów i nasion - masło orzechowe, masło migdałowe czy pasta sezamowa (tahini) to świetne źródła zdrowych tłuszczów i białka;
pasta warzywna - różnego rodzaju pasty warzywne, jak te z pieczonych papryk, cukinii czy bakłażanów, są pyszne i zdrowe.
Pamiętając o tych zdrowych alternatywach, możemy z łatwością unikać niezdrowych dodatków i cieszyć się smacznymi i zdrowymi posiłkami. Regularne czytanie etykiet produktów pozwala nam dokonywać świadomych wyborów żywieniowych, które są korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl