Problemy z wypróżnianiem w ciąży
Problemy z wypróżnianiem w ciąży pojawiają się jako efekt wzrostu hormonów, które powodują rozluźnienie mięśniówki jelit, oraz rozrostu macicy, która uciska jelita. Dodatkowo, na zaparcia w ciąży ma też wpływ nieprawidłowa dieta i przyjmowanie zbyt małej ilości płynów. Aby zapobiegać zaparciom w ciąży, konieczna jest odpowiednia dieta, obfitująca w produkty zawierające błonnik (warzywa strączkowe, suszone owoce, produkty zbożowe) oraz przyjmowanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Na zaparcia w ciąży pomaga także regularna aktywność fizyczna.
1. Ciąża a zaparcia
Problemy z wypróżnianiem w ciąży dotyczą przede wszystkim zaparć. Problem dotyka bardzo wiele ciężarnych kobiet i jest poważnym źródłem dyskomfortu. Zaparcia w ciąży pojawiają się jako efekt następujących czynników:
- wzrostu hormonów − wzrost hormonów powoduje rozluźnienie mięśniówki jelit, a to z kolei skutkuje zwolnieniem perystaltyki jelit;
- rozrostu macicy − powiększająca się macica uciska jelita, przez co zaburza ich normalną pracę;
- nieprawidłowej diety – kobiety w ciąży czasem zapominają, że w ich diecie powinny znaleźć się liczne produkty bogate w błonnik i dlatego mają problemy z wypróżnianiem;
- zbyt małej ilości płynów.
Wszystkie te czynniki powodują, że niestrawione resztki pokarmowe dużo wolniej niż zwykle przesuwają się przez przewód pokarmowy, a to w konsekwencji skutkuje zaparciami.
2. Co na zaparcia w ciąży?
Problem z wypróżnianiem w ciąży w wielu przypadkach powoduje, że ten szczególny okres może zaznaczyć się nieprzyjemnymi bólami brzucha i innymi dolegliwościami. Dlatego też nie wolno czekać aż pojawią się zaparcia, ale stosować odpowiednią profilaktykę. Po pierwsze, należy odpowiednio się odżywiać. W jadłospisie ciężarnej powinny znaleźć się przede wszystkim produkty bogate w błonnik, takie jak:
- warzywa;
- owoce − szczególnie orzechy i owoce suszone: śliwki, morele, figi;
- produkty zbożowe − otręby, kasze, płatki zbożowe, muesli, pieczywo pełnoziarniste;
- nasiona roślin strączkowych.
Posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach czasowych, porcje powinny być niewielkie i przyjmowane powoli. Po drugie, na zaparcia w ciąży konieczne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczanie mu odpowiedniej ilości płynów − co najmniej 8 szklanek niegazowanej wody mineralnej, czyli ok. 2 litrów płynów dziennie. Poza wodą mineralną ciężarna może pić herbatki owocowe lub ziołowe, zieloną herbatę, nektary owocowe w niewielkich ilościach, napoje mleczne, np. maślanki, kefiry czy jogurty pitne. Dodatkowo, ciężarna może wypijać napój z suszonych śliwek. Wystarczy kilka suszonek śliwek zalać ciepłą wodą i poczekać aż wystygnie. Po trzecie, konieczny jest ruch i codzienna aktywność fizyczna. Ciężarna może spacerować, pływać lub uprawiać nordic walking.
Zdecydowanie należy unikać farmakologicznych środków na przeczyszczenie, ponieważ powodują one jedynie chwilową ulgę i nagłe wypróżnienie, po którym problem powraca. Jeśli ciężarna, mimo odpowiedniej diety nie może poradzić sobie z problemem zaparć, konieczne jest, by skonsultowała się z lekarzem, który udzieli jej specjalistycznych porad, jak pokonać zaparcia w ciąży.