Rozpoznanie alergii – dieta eliminacyjna
Alergia wymaga dokładnej diagnostyki, ponieważ niektóre objawy, które jej towarzyszą, mogą być także spowodowane innym schorzeniem. Rozpoznanie uczulenia może być długotrwałym procesem wymagającym zaangażowania ze strony nie tylko pacjenta, ale także lekarza alergologa. Bardzo ważna jest codzienna obserwacja i rozpoznawanie ewentualnych zmian. Na pierwszej wizycie lekarz powinien przeprowadzić wywiad z chorym i zanotować informacje dotyczące czasu i częstotliwości występowania objawów, przypadków zachorowań na alergię w rodzinie, pór roku, w których występuje uczulenie. Następnie zlecane są testy alergiczne (ewentualne alergie u dzieci nie mogą być sprawdzane testami do 5. roku życia).
1. Różne testy alergiczne
Rodzaj testu alergicznego musi być dopasowany do rodzajów objawów, ponieważ inny test powinien być zastosowany przy alergii pokarmowej, a inny przy alergii skórnej. Coraz częściej stosowane są testy ALCAT, których zadaniem jest przebadanie reakcji białych krwinek po zetknięciu się z alergenem. Są to testy o bardzo dużej wrażliwości, dlatego są wiarygodne, jednak nie zawsze mogą być przeprowadzone. Co zaleci lekarz w sytuacji, kiedy nie można nimi przebadać chorego? Częstym rozwiązaniem są badania eliminacyjne, czyli wykluczanie poszczególnych czynników alergennych.
2. Alergia pokarmowa
Leczenie alergii tego typu jest uzależnione od częstotliwości i natężenia objawów. Uczulenie może się uaktywniać codziennie, wtedy jednym z rozwiązań jest wyeliminowanie z użytku czynników, które mogą je powodować. W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej konieczne jest zastosowanie odżywki hipoalergicznej. Lekarz zaleci także picie dużej ilości wody niegazowanej. Jeśli reakcja alergiczna uaktywnia się rzadziej niż raz na tydzień, oznacza to, że alergen nie występuje w naszym codziennym życiu, np. w posiłkach.
Zobacz także:
Alergia pokarmowa wymaga wyeliminowania mleka krowiego z jadłospisu, a także innych produktów alergennych, np. czekolady, kakao, orzechów czy owoców cytrusowych. Inne produkty, które należy umieścić w jadłospisie, powinny być wzbogacone cynkiem, wapniem, magnezem. Przy alergii tego rodzaju stosowane są także leki antyalergiczne.