Sposoby na zaparcia w ciąży
Początek ciąży to euforia i radość oraz... czasem dość kłopotliwe dolegliwości. Taką przypadłością są jakże znienawidzone przez kobiety zaparcia. Zaparcia są bardzo częstym objawem w czasie ciąży – cierpi na nie ponad 50% przyszłych mam. Spowodowane są przez hormony ciążowe spowalniające proces trawienia i osłabiające pracę jelit oraz powiększającą się stale macicę, która uciska układ trawienny. Na szczęście ruch plus kilka dietetycznych rozwiązań, to najlepsza recepta na zaparcia. Dzięki nim skutecznie się ich pozbędziesz.
1. Przyczyny zaparć
Zaparcia są skutkiem podwyższonego poziomu progesteronu, który rozluźnia przewód jelitowy i sprawia, że treść żołądkowa wolniej przechodzi przez układ trawienny. Dodatkowym obciążeniem jest stale powiększająca się macica w ciąży, która napiera na jelita. Jeśli dodatkowo cierpisz na anemię i musisz korzystać z suplementacji żelazem, problemy z zaparciami mogą się znacznie nasilić. Dlatego, aby nie dopuścić do konsekwencji zaparć, jakim są żylaki odbytu (hemoroidy), warto starać się je zwalczyć zaraz, kiedy tylko się pojawią.
Niestety, nie bez związku jest również dieta kobiety ciężarnej, zwłaszcza, kiedy dochodzi do zwiększonego spożywania środków zapierających, takich jak czekolada, biały ryż czy jasne pieczywo. Dodatkowo, na zaparcia w ciąży i ich powstawanie ma wpływ mało aktywny styl życia przyszłej mamy. Proces spowolnienia procesu trawienia ma też i dobrą stronę. To, co jesz, dłużej zostaje w jelitach, więc wchłania się więcej składników odżywczych. Niemniej jednak, im wcześniej pomyślisz o zapobieganiu zaparciom, tym lepiej dla Ciebie i twojego samopoczucia.
2. Co na zaparcia w ciąży?
- Produkty zawierające błonnik - otręby (maksymalnie łyżka dziennie), pełnoziarniste pieczywo, płatki, kasze, jabłka, kiwi, buraki, brokuły, warzywa strączkowe.
- Picie soków warzywnych i owocowych.
- Wypicie wody gotowanej z cytryną lub miodem na czczo.
- Ziołowe lub owocowe herbaty.
- Surowe warzywa i owoce.
- Suszone owoce - śliwki, rodzynki, morele, figi, żurawina.
- Wypicie minimum 3 szklanek wody - wyłączając kawę czy herbatę.
- Unikanie alkoholu - nie tylko ze względu na zaparcia, ale przede wszystkim za względu na zdrowie dziecka.
- Ruch na świeżym powietrzu - 20-minutowy spacer czy pół godziny na basenie powinny pomóc.
- Picie jogurtów, kefirów.
- Unikanie produktów silnie przetworzonych i środków przeczyszczających - nagłe, gwałtowne ruchy robaczkowe jelit wywołane przez lek przeczyszczający, mogą wywołać skurcze macicy prowadzące do przedwczesnego porodu; z tego samego powodu nie należy w czasie ciąży wykonywać lewatywy.
Posiłki należy spożywać często, powinny być one niezbyt obfite, z dużą ilością soków owocowych i warzywnych.
Jeśli zawiodą wszelkie domowe sposoby radzenia sobie z zaparciami typu dieta i ruch, należy skonsultować się z lekarzem. Nie wolno leczyć się na własna rękę, bowiem nawet leki ziołowe w ciąży mogą dać przykre następstwa. Łagodne osmotyczne i pęczniejące środki przeczyszczające stosowane są ostateczności w późnym okresie ciąży.