Produkty spożywcze dobre dla cukrzyka
Odpowiednia dieta w przypadku osób chorych na cukrzycę jest podstawowym elementem życia. Diabetycy, układając swój jadłospis, muszą wykazać się zarówno rozsądkiem, jak i dobrą organizacją. Nie mogą sobie pozwolić na spożywanie byle czego w pośpiechu, ponieważ może to skutkować nagłym wzrostem ilości cukru we krwi. Dieta dla cukrzyków powinna być zbilansowana i składać się z odpowiednich składników.
1. Skrobia a cukrzyca
Skrobia jest cukrem złożonym, stosunkowo bezpiecznym dla cukrzyków. Znajduje się między innymi w kukurydzy, pieczywie, ziemniakach, płatkach zbożowych oraz makaronie.
Wszystkie są bogatym źródłem minerałów, węglowodanów, błonnika oraz witamin. Produkty zawierające skrobię powinny znaleźć się w każdym posiłku osób chorych na cukrzycę.
2. Warzywa a cukrzyca
Warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych i powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Są bogatym źródłem witamin, błonnika oraz minerałów, a jednocześnie zawierają bardzo mało węglowodanów.
W przypadku cukrzyków najlepiej spożywać je w postaci surowej lub gotowanej. Należy unikać warzyw smażonych lub podawanych wraz z sosami. Bardzo dobrze smakują i zachowują dużo wartości odżywczych warzywa gotowane na parze.
3. Owoce a cukrzyca
Owoce dają bardzo dużo energii, ponieważ znajduje się w nich wiele witamin, błonnika i minerałów. Jedzenie ich jest bardzo zdrowe, dlatego powinny się znaleźć również w diecie cukrzycowej. Owoce oczywiście najlepiej spożywać na surowo, bez żadnych dodatków. W takiej formie są najzdrowsze. Należy unikać tych przetworzonych lub słodzonych.
4. Mięso a cukrzyca
W jadłospisie cukrzyków nie powinno zabraknąć również mięsa. Pamiętać jednak trzeba, że należy je jeść w niewielkich ilościach i nie powinno być ono tłuste. Oprócz mięsa cukrzycy powinni jeść również sery i jaja, ponieważ są to niezastąpione źródła witamin, białka oraz minerałów. Najzdrowsze jest mięso pieczone, gotowane lub grillowane.
To też warto wiedzieć
5. Słodycze, tłuszcze i alkohol
Jest pewna grupa produktów spożywczych, których osoby chore na cukrzycę powinny unikać. Należą do nich cukry, tłuszcze oraz alkohol. Ich wartości odżywcze dla organizmu są niewielkie, natomiast ich spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Diabetycy powinni bezwzględnie wykluczyć z diety takie produkty jak: masło, tłuszcze zwierzęce, majonez, słodycze czy napoje alkoholowe.
Alkohol jest substancją wysokokaloryczną, która jednocześnie nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. Spożywanie go przez cukrzyków może być potencjalnie bardzo niebezpieczne. Dieta cukrzycowa jest odpowiednia również dla osób zdrowych. Składa się ona z produktów wartościowych, które jednocześnie nie powodują nagłego skoku ilości cukru we krwi.