Trwa ładowanie...

Tak wybierzesz idealnego arbuza. Zwróć uwagę na ogonek

Avatar placeholder
20.06.2024 07:11
Tak wybierzesz idealnego arbuza. Wystarczy znać kilka trików
Tak wybierzesz idealnego arbuza. Wystarczy znać kilka trików (Getty Images)

Arbuz to doskonała letnia przekąska, którą dzieci wręcz uwielbiają. Jest słodki, pyszny, orzeźwia i nawadnia. Jak jednak wybrać tego idealnego podczas zakupów? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka czynników.

spis treści

1. Jak wybrać idealnego arbuza

Lato nieodłącznie kojarzy się z orzeźwiającym i słodkim smakiem arbuza. To smaczny owoc, który pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie w upalne dni. Dzięki poniższym wskazówkom uda ci się wybrać tego najpyszniejszego.

Podczas swoich poszukiwań na wstępie omijaj największe owoce. Staraj się polować na arbuza średniej wielkości, a jeśli wybór sprowadza się do wagi, do koszyka włóż tego cięższego - jest słodszy i bardziej soczysty.

Stukanie w skórkę nie zawsze się sprawdza. Tępy dźwięk może oznaczać, że owoc jest niedojrzały lub wręcz przeciwnie, przejrzały. Zwróć więc uwagę na inne czynniki.

Zobacz film: "Niesłusznie lądują w koszu. Nigdy więcej nie wyrzucisz pestek z arbuza"
Zdjęcie ilustrujące. Arbuz
Zdjęcie ilustrujące. Arbuz (Pixabay )

2. Na to zwróć uwagę

Skórka dojrzałego arbuza powinna być ciemnozielona i bez żadnych przebarwień na powierzchni. Wyjątkiem może być żółtawa plama - w tym miejscu owoc przylegał na ziemi. Im ciemniejsza, tym dojrzalszy arbuz.

Skoro przy skórce jesteśmy, warto też sprawdzić jej strukturę. Zgrubienia na powierzchni nie wpływają na smak, ale jeśli wyczujesz miękkie miejsca, może to oznaczać, że arbuz pierwszą świeżość ma za sobą. Owoc powinien być twardy i jędrny.

Na koniec poświęć chwilę uwagi ogonkowi. Zielony sugeruje, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie, a tym samym nie jest w pełni dojrzały i może nie być szczególnie smaczny.

Jeśli arbuz jest już przekrojony, dokładniej obejrzyj, jak wygląda. Środek nie powinien być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki. Zrezygnuj z zakupów, jeśli miąższ jest suchy i wydaje się rozwarstwiać.

3. O tym nie zapomnij

Arbuz to smaczna i zdrowa przekąska dla dzieci, rodzice powinni jednak pamiętać o ważnej kwestii. Małe pestki w owocach stanowią zagrożenie dla najmłodszych, gdyż może dojść do zadławienia.

Zanim więc wręczymy dziecku soczyste owoce, warto najpierw usunąć z nich wszystkie pestki. Inną opcją jest kupienie bezpestkowych odmian.

4. Arbuz w diecie dziecka

Arbuz warto wprowadzić do diety dziecka z wielu powodów. Przede wszystkim jest bogaty w witaminy A, C oraz B6, które wspierają układ odpornościowy, zdrowie skóry i wzrok. Zawiera dużo wody (ok. 90proc.), co pomaga w nawodnieniu organizmu, szczególnie w ciepłe dni. Jako niskokaloryczna przekąska arbuz jest idealny dla dzieci, które chętnie sięgają po niezdrowe, kaloryczne produkty. Jego naturalna słodycz może zastąpić słodycze, ucząc zdrowych nawyków żywieniowych.

Zawarty w arbuzie błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Dodatkowo, arbuz jest źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który chroni komórki i wspiera zdrowie serca. Łatwość przygotowania arbuza oraz różnorodność form podania (kawałki, koktajle, sałatki) sprawia, że jest atrakcyjny dla dzieci. Dzięki swoim właściwościom arbuz może stać się ulubioną i zdrową przekąską.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze