Wino a cukrzyca
Czy w leczeniu cukrzycy pozytywne efekty przynosi regularne picie czerwonego wina? Co na ten temat mówią badania naukowe?
W przypadku cukrzycy typu 1 podstawową formą leczenia jest insulinoterapia. Z kolei w przypadku cukrzycy typu 2 hormon podaje się dopiero, gdy leki przeciwcukrzycowe nie działają. Stosuje się go również w stanach nagłych, takich jak śpiączka, kwasica cukrzycowa, jak również w przebiegu cukrzycy ciężarnych.
Ostatnio pojawiły się jednak doniesienia, według których leczenie cukrzycy można wspomóc piciem wina. Sprawie przyjrzeli się naukowcy z Wiednia, którzy analizie poddali różne odmiany wina (zarówno czerwonego, jak i białego).
Interesowało ich, w jaki sposób składniki trunku wiążą się z receptorami aktywowanymi proliferatorami peroksysomów typu gamma (PPAR-gamma). To one bowiem odgrywają najważniejszą rolę w procesie leczenia cukrzycy (syntezują i transportują glukozę).
To też warto wiedziec
Udowodniono, że 100 ml czerwonego wina 4 razy mocniej łączy się z białkiem PPAR-gamma niż środek na leczenie cukrzycy. Odpowiada za to obecność w trunku galusanu epikatechiny przenikającego do niego z beczek, w których przechowywane jest wino.
Wyniku tych badań nie należy interpretować w sposób dosadny. Nie oznaczają one bowiem tego, że powinno się leczyć cukrzycę z pomocą czerwonego wina. Naukowcy chcą podjąć się próby kolejnych badań, które mają na celu wskazanie, jak poszczególne składniki trunku działają na ludzki organizm. W czasie leczenia cukrzycy spożywanie alkoholu nie jest wskazane.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.