Insuliny posiłkowe – jak je stosować?
Dzięki zastosowaniu odpowiedniej dawki insuliny możliwe jest utrzymanie poziomu cukru we krwi na stałym poziomie. Insuliny posiłkowe mają krótki czas działania, ale uwalniają się szybko.
Insuliny posiłkowe można podzielić na: krótkodziałające insuliny ludzkie – mają taki sam skład chemiczny i właściwości chemiczne jak insulina produkowana przez trzustkę. Wytwarza się je z wykorzystaniem metod inżynierii genetycznej. Bardzo szybko się wchłaniają, działają przez ok. 8 godzin; szybkodziałające analogi insulin – jest to zmodyfikowana pod względem chemicznym insulina ludzka. Działa krótko, ale bardzo szybko.
Insuliny posiłkowe najczęściej aplikuje się do tkanki podskórnej brzucha, gdyż z tego miejsca wchłania się najszybciej. Podaje się je przed głównymi posiłkami oraz przekąskami zawierającymi cukier.
Dawkowanie ustala się z uwzględnieniem następujących czynników:
- wielkość planowanego posiłku, którą przelicza się na tzw. wymienniki węglowodanowe,
- aktualny poziom cukru we krwi – pomiar wykonuje się samodzielnie, przy pomocy glukometru,
- planowana aktywność fizyczna lub znaczny wysiłek,
- aktualny stan zdrowia pacjenta, który uwzględnia choroby wątroby, procesy zapalne, infekcje, stres, przyjmowanie leków sterydowych,
- wiek pacjenta.
To też warto wiedzieć
Cukrzyca może pojawić się niespodziewanie, często objawy choroby są niecharakterystyczne lub pacjent nie potrafi ich odpowiednio zinterpretować. Ważne zatem, by znać jej symptomy. Objawy cukrzycy ciążowej są następujące: zmęczenie, częste oddawanie moczu, szybki przyrost wagi ciężarnej i płodu, silne pragnienie.
Cukrzyca ciążowa nie jest przypadłością rzadką, dlatego warto wiedzieć, na co zwracać uwagę, by w porę podjąć leczenie.