Zatrucia pokarmowe w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla nienarodzonego dziecka. Układ odpornościowy kobiety w ciąży jest osłabiony po to, aby dziecko w jej ciele nie było przez niego zwalczane. Układ odpornościowy dziecka nie jest jeszcze rozwinięty na tyle, aby móc się bronić. Każda więc bakteria, wirus, grzyb czy pasożyt zagrażają obojgu.
1. Przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego w ciąży
Zatrucie pokarmowe w ciąży nie różni się od zatrucia pokarmowego w każdym innym momencie życia. Jest jednak szczególnie ważne, aby w czasie ciąży zwracać uwagę na możliwe przyczyny i objawy zatrucia pokarmowego.
Przyczyną zatrucia pokarmowego jest spożycie lub wypicie jedzenia albo picia skażonego różnymi szkodliwymi substancjami. Najczęściej są to:
- bakterie, na przykład salmonella, listeria, Escherichia coli;
- egzotoksyny produkowane przez bakterie, na przykład laseczki jadu kiełbasianego;
- mykotoksyny wytwarzane przez grzyby;
- wirusy, na przykład rotawirusy (wywołują biegunkę rotawirusową u dzieci), enterowirusy, wirusy zapalenia wątroby typu A i E;
- pasożyty (najczęściej odzwierzęce), na przykład tasiemce, glisty ludzkie;
- toksyny pokarmowe występujące w grzybach trujących, niektórych rybach, szaleju jadowitym czy naparstnicy.
Objawy zatruciato przede wszystkim nieżyt żołądkowo-jelitowy, czyli następujące objawy:
- ból brzucha,
- wymioty,
- biegunka,
- mdłości,
- gorączka,
- dreszcze,
- ból głowy,
- bóle mięśniowe.
Objawy mogą się pojawić już kilkanaście minut po zjedzeniu trującego pokarmu, chociaż czas od zjedzenia pokarmu do pierwszych objawów może równie dobrze wynosić kilka dni.
Następstwami zatrucia pokarmowego u kobiety w ciąży mogą być: pozbawienie dziecka niezbędnych substancji odżywczych, zainfekowanie dziecka, co może prowadzić do uszkodzeń mózgu lub wzroku, a nawet poronienie.
2. Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym w ciąży?
Aby uniknąć zatrucia pokarmowego, zarówno w ciąży, jak i w każdym innym momencie życia, należy pamiętać o częstym myciu rąk ciepłą wodą z mydłem, oczyszczaniu powierzchni, na których jest przyrządzane jedzenie i przyborów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków. Warzywa, owoce, mięso i ryby powinny być dokładnie płukane pod bieżącą wodą. Oprócz tego, ręce należy myć po skorzystaniu z toalety, zmianie dziecku pieluszki, kontakcie ze zwierzętami domowymi oraz przed i po przyrządzaniu posiłku. Higiena powinna być zachowana także wewnątrz lodówki. Należy ją regularnie myć gorącą wodą z płynem do mycia naczyń i dokładnie spłukać.
Bardzo ważne jest także unikanie kontaktu pokarmów, które mogą zawierać patogeny z innymi produktami. Przyrządzanie i przechowywanie także powinno się odbywać oddzielnie. Mowa tu o jajkach, surowym mięsie i owocach morza.
Bakterie mogą się rozwijać między 4 a 60 st. C. Należy więc przechowywać jedzenie poniżej tej temperatury, a gotować – powyżej. Zmniejszy to ryzyko zatrucia. Należy pamiętać, że odgrzewanie w mikrofalówce to najczęściej gotowanie „nierówne” – część potrawy jest gorąca, a część zimna. W zimnej części mogą pozostawać groźne bakterie.