Choroby kobiety w ciąży
Niektóre infekcje bakteryjne i wirusowe zwiększają ryzyko utraty ciąży. Niebezpieczeństwo dla płodu stanowią także przewlekłe choroby metaboliczne, jak cukrzyca czy otyłość. Podejrzenie infekcji lub choroby ogólnoustrojowej zawsze wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż stany zagrażające ciąży wymagają niezwłocznego rozpoczęcia terapii. Szczególną uwagę warto zwrócić na bakteryjne zapalenie pochwy, zakażenie pokarmowe, różyczkę, toksoplazmozę czy choroby przewlekłe.
- 1. Bakteryjne zapalenie pochwy
- 2. Chlamydia a ciąża
- 3. Zakażenia pokarmowe w ciąży
- 4. Różyczka w ciąży
- 5. Toksoplazmoza a ciąża
- 6. Rumień zakaźny w ciąży
- 7. Choroby przewlekłe a ciąża
- 7.1. Cukrzyca w ciąży
- 7.2. Otyłość a ciąża
- 7.3. Zespół policystycznych jajników (PCO) a ciąża
- 7.4. Zespół antyfosfolipidowy a ciąża
- 7.5. Nadciśnienie a ciąża
- 7.6. Celiakia a ciąża
1. Bakteryjne zapalenie pochwy
Istnieją doniesienia, że bakteryjne zapalenie pochwy w ciąży może zwiększać ryzyko zarówno poronienia w pierwszym i drugim trymestrze ciąży, jak również porodu przedwczesnego. Bakteryjne zapalenie pochwy to częsta infekcja, o której świadczą objawy, takie jak rybi zapach wydzieliny pochwowej, świąd sromu i pochwy, pieczenie po stosunku oraz białe lub szarawe upławy. W niektórych przypadkach infekcja może mieć przebieg bezobjawowy.
2. Chlamydia a ciąża
Chlamydioza oraz inne zakażenia przenoszone drogą płciową mogą wywołać infekcję w obrębie miednicy. Jest to znany czynnik, zwiększający ryzyko wystąpienia ciąży pozamacicznej. Okazuje się jednak, że zakażenie chlamydią może stymulować odpowiedź układu odpornościowego przeciw rozwijającemu się zarodkowi i przyczyniać się do poronienia.
3. Zakażenia pokarmowe w ciąży
Niektóre rodzaje bakteryjnych zatruć pokarmowych, jak listerioza czy salmonellozy zwiększają ryzyko poronienia. Bakteria Listeria monocytogenes może znajdować się w niepasteryzowanym serze i wędlinach, natomiast Salmonellą zarażony może być drób, czerwone mięso i surowe jaja. Będąc w ciąży, najlepiej więc unikać potencjalnie niebezpiecznych produktów spożywczych i dokładnie gotować surowe pokarmy.
4. Różyczka w ciąży
Różyczka, choroba zakaźna wieku dziecięcego, może wywołać wrodzone wady płodu i samoistne poronienie, jeśli kobieta zachoruje na nią w pierwszym trymestrze ciąży. Obecnie jest rzadko spotykaną chorobą w ciąży, dzięki powszechnym szczepieniom przeciwko różyczce. Niemniej każda kobieta planująca ciążę powinna sprawdzić poziom przeciwciał i ewentualnie zaszczepić się przeciwko różyczce.
5. Toksoplazmoza a ciąża
Toksoplazmoza, choroba pasożytnicza wywoływana pierwotniakiem wewnątrzkomórkowym Toxoplasma gondii, jest infekcją szczególnie niebezpieczną w ciąży. Chorobą tą można zarazić się przez kontakt z kocimi odchodami oraz zjadając surowe mięso. Jeżeli do zakażenia doszło przed ciążą, nie wiąże się to z żadnym ryzykiem dla płodu. Natomiast zarażenie się toksoplazmozą w ciąży może doprowadzić do poronienia lub rozwinięcia się toksoplazmozy wrodzonej u dziecka. Objawy choroby zależą od tego, kiedy doszło do zakażenia matki. Możliwe powikłania, to m. in. zaburzenia rozwoju umysłowego, wodogłowie, małogłowie, zapalenie siatkówki i naczyniówki.
Toksoplazmoza często przebiega bezobjawowo u dorosłych, dlatego wiele osób nie wie, że przeszło zakażenie. Badania przeciwciał w kierunku toksoplazmozy zaleca się każdej kobiecie planującej dziecko lub już będącej w ciąży.
6. Rumień zakaźny w ciąży
Parwowirus B19 wywołuje łagodnie przebiegającą chorobę wysypkową, zwaną rumieniem zakaźnym. Najczęściej choroba przebiega w dzieciństwie i większość dorosłych jest na nią uodpornionych, gdyż przechorowanie na rumień zakaźny wywołuje trwałą odporność na całe życie. Jednak u ciężarnej kobiety, która wcześniej nie chorowała na rumień zakaźny w dzieciństwie, parwowirus B19 może wywołać obrzęk płodu – stan, który bezpośrednio zagraża życiu płodu. Ocenia się jednak, że poronienie występuje w mniej niż 5% przypadków zarażeń w ciąży.
7. Choroby przewlekłe a ciąża
Poza infekcjami, również niektóre choroby przewlekłe mogą zwiększać ryzyko poronienia. Część z nich może przebiegać początkowo bezobjawowo, a ich pierwszym symptomem może okazać się poronienie. Dlatego też w każdym przypadku podejrzenia, że poronienie może wynikać z choroby ogólnoustrojowej, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.
7.1. Cukrzyca w ciąży
Cukrzyca to ogólnoustrojowa choroba metaboliczna, która wydaje się być związana zarówno z poronieniem, jak i częstszym występowaniem wad wrodzonych. Właściwe kontrolowanie poziomu cukru w ciąży i przed nią pozwala na znaczne zmniejszenie ryzyka tych powikłań.
7.2. Otyłość a ciąża
Nadwaga i otyłość to czynniki, które mogą być odpowiedzialne za występowanie poronień nawracających. Zmniejszenie masy ciała przed zajściem w ciążę może obniżyć to ryzyko. Podejrzewa się również, że otyłość może być czynnikiem odpowiedzialnym za poronienie w zespole policystycznych jajników (PCO). Kobiety chorujące na PCO częściej są otyłe. Okazuje się jednak, że utrzymywanie prawidłowej masy ciała w tym zespole zmniejsza ryzyko poronienia. Mechanizmy występujących zależności nie zostały dokładnie poznane. Większość ciąż otyłych kobiet przebiega bowiem prawidłowo, również tych po poprzednim poronieniu.
Nie należy jednak zbytnio upraszczać rzeczy, a w szczególności obwiniać otyłych kobiet za niepowodzenie w ciąży. Jak wspomniano powyżej, zależności między otyłością a poronieniem nie zostały do końca wyjaśnione. Możliwe, że w grę wchodzą predyspozycje genetyczne, zwiększające zarówno ryzyko otyłości, jak i komplikacji w ciąży.
7.3. Zespół policystycznych jajników (PCO) a ciąża
Zespół policystycznych jajników (Policystic Ovarian Syndrome) to stan wynikający z nierównowagi hormonalnej i związany z zaburzeniami owulacji. Obserwuje się zwiększony odsetek poronień u kobiet z zespołem PCO, chociaż przyczyny tego zjawiska są złożone i nie do końca poznane.
7.4. Zespół antyfosfolipidowy a ciąża
Zespół antyfosfolipidowy to stan, w którym we krwi obecne są przeciwciała przeciwko pewnym typom fosfolipidów – związków chemicznych, obecnych m. in. w błonach komórkowych. Choroba ta wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych, ale często jej jedynym i zarazem pierwszym objawem są nawracające poronienia. Ogółem zespół antyfosfolipidowy odpowiada za ok. 15% poronień nawracających.
Przyczyną zespołu antyfosfolipidowego może być choroba autoimmunologiczna, taka jak np. toczeń układowy, ale często syndrom ten nie jest związany z żadną znaną chorobą. Około 2-4% populacji zawiera przeciwciała antyfosfolipidowe i u ponad połowy z nich rozwija się pierwotny zespół antyfosfolipidowy.
Nie jest jasne, dlaczego zespół antyfosfolipidowy zwiększa ryzyko poronienia. Możliwe, że krążące przeciwciała przyczyniają się do powstawania mikrozatorów w naczyniach łożyska. Inna teoria sugeruje, że przeciwciała utrudniają zarodkowi prawidłowe zagnieżdżenie się w błonie śluzowej macicy. Zazwyczaj zespół antyfosfolipidowy powoduje poronienie w późniejszym okresie ciąży, ale mechanizm wywoływania poronienia w pierwszych miesiącach po zapłodnieniu pozostaje nieznany.
7.5. Nadciśnienie a ciąża
Zarówno nadciśnienie występujące przed ciążą, jak i nadciśnienie wywołane ciążą (PIH – Pregnancy Induced Hypertension) to choroby zwiększające ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego.
7.6. Celiakia a ciąża
Celiakia, zwana również chorobą trzewną, wiąże się z nietolerancją glutenu – białka występującego m. in. w pszenicy. Wiele badan wykazało, że celiakia zwiększa ryzyko nawracających poronień.
Ciąża to wyjątkowy stan, w którym wiele chorób może doprowadzić do poronienia lub porodu przedwczesnego. Dlatego tak istotne jest unikanie chorób infekcyjnych poprzez przestrzeganie obowiązkowych i zalecanych szczepień oraz świadome zachowania, zmniejszające ryzyko zakażeń niebezpiecznymi bakteriami i wirusami. Należy także pamiętać o zapobieganiu i właściwym leczeniu chorób przewlekłych, które także mogą zagrażać dobrostanowi ciąży.